En rigtig god idé: Få en vurderingsrapport og et el-syn, når andelsboligen skal sælges
Når en andelsbolig sælges, er det en rigtig god idé for både foreningen, sælger og køber at hyre en professionel til vurdering af forbedringer i andelsboligen samt gennemgang af elinstallationer. Læs artiklen her, som er udarbejdet i samarbejde med Botjek Center København Syd ApS, og få svar på, hvorfor det er en god idé at få vurderingsrapport og el-syn som en fast procedure ved overdragelse af andelsboliger.

De fleste kender tilstandsrapporten: Et lovmæssigt standardværktøj, der benyttes ved salg af sommerhuse og helårshuse, som kortlægger fejl og mangler ved den pågældende ejerbolig. Men ved salg af andelsboliger benyttes tilstandsrapporten ikke, og der er ingen lovmæssige krav om tjek af fejl og mangler ved salg af andelsboliger.
Vi ser flere andelsboligforeninger, som stiller krav i foreningens vedtægter om, at der skal foretages en andelsboligvurdering, der beskriver forbedringer, løsøre og mangler, så en køber får synliggjort værdiansættelsen af de individuelle prissætninger på andelsboligen. Derudover har mange også krav om, at der udføres et el-syn, hvor alle elinstallationer bliver gennemgået af en autoriseret elinstallatør.
Vurderingsrapporten sørger for den rette prissætning
Andelsboliger har jo, som de fleste ved, en fast maksimal salgspris – nemlig andelskronen. Denne er fastsat ved en generalforsamling på baggrund af en valgt vurderingsmetode, eksempelvis en valuarvurdering. Har man foretaget forbedringer af andelsboligen, kan fastsættelsen af værdien af forbedringer og tilpasset løsøre samt tillæg eller fradrag for vedligeholdelsesstanden lægges oveni andelsboligens værdi. Der er dog en række regler i forhold til dokumentation og afskrivningsregler, hvilket kan være kringlet – disse tillæg og evt. fradrag fremgår af andelsboligvurderingsrapporten.
Ved at benytte en professionel til at udregne værdien af forbedringer i andelsboligen, får man den rette salgspris og undgår derved, at en andelsbolig sælges til mere eller mindre end andelsboligens fastsatte maksimale værdi. Det er gavnligt for alle parter, da hele salgsprocessen bliver lettere, gnidningsfri og uvildig. Samtidig er der større tryghed og mindre sandsynlighed for en utilfreds køber, der trods alt kommer til at bo i foreningen fremover.
Få hjælp med vurderingsrapporter og el-syn
Skal der sælges en eller flere andelsboliger i jeres andelsboligforening? Så er Botjek Center København Syd ApS eksperter i at udføre vurderinger af forbedringer og gennemsyn af elinstallationer og kan hjælpe jeres andelsboligforening på hele Sjælland. Kontakt Botjek Center København Syd ApS for et uforpligtende tilbud på telefon 31 31 07 56 eller på mail kbhsyd@botjek.dk.
Botjek Center København Syd ApS er en del af den landsdækkende Botjek-kædevirksomhed. De har mange års erfaring i alt fra tilstandsrapporter, energimærkninger, byggetekniske gennemgange, vurderinger af forbedringer og el-syn i andelsboliger, energimærker til store ejendomme, vedligeholdelsesplaner, samt termografering. Du er altid velkommen til at kontakte Botjek Center København Syd ApS for en uforpligtende dialog om.
2 kommentarer
Hvem skal betale?
Salg af et dødsbo i en Andelsforeningen , bestyrelsen har mistanke om skimmelsvamp og Beder om en undersøgelse . Resultatet er at der forefindes skimmelsvamp .
Hvem skal betalefor undersøgelsen, foreningen eller boet
Hej Bente
Tak for dit relevante spørgsmål. Vi har desværre ikke nogen juridiske rådgivere siddende herinde, da vi er journalister, så du anbefales at gå i dialog med en administrator eller boligadvokat for konkret vejledning.
Måske jeres vedtægter siger noget om overdragelse i denne situation? Du kan også finde inspiration i dette brevkassesvar, hvor en juridisk ekspert besvarer et lignende spørgsmål: https://www.andelsportal.dk/brevkasse/andelsbolig-solgt-som-dodsbo/
Som svar til Per Brinck.
Hej Per
Tak for dit spørgsmål. Først vil jeg anbefale dig at kontakte en boligadvokat eller administrator for konkret rådgivning. Vi sidder nemlig som journalister. I nogle foreninger har man brugt reguleringsklausuler (https://www.andelsportal.dk/nyheder/hvad-er-en-reguleringsklausul/) og i andre ikke. Det er et flertal på generalforsamlingen, der træffer beslutningen og jeg vil mene, at hvis skiftet sker på korrekt grund er der intet problem. Spørg dog endelig en juridsk ekspert først.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer