Usynlig fejl i tagkonstruktionen kan koste foreningen millioner
Vi står for fødderne af et stort energitilskud, der træder i kraft i første kvartal af 2021, som kan gøre det fordelagtigt for andelsboligforeninger at give sig i kast med en større energirenovering. Læs med her og find ud af, hvordan I kan spare en masse penge i længden og komme skader i tagkonstruktionen i forkøbet.

Det nye år trækker et stort energitilskud med sig – dette giver i flere tilfælde anledning til at renovere andelsboligforeningen. Men hvilke renoveringer bør man tage i betragtning?
Energitilskuddet leder op til, at man får foretaget renoveringer af blandt andet vinduer og døre for at passe på indeklimaet og på den måde også skære ned på energiregningen. Derudover er der et stort fokus på, at der bliver isoleret ordentligt – og i den forbindelse skal taget i andelsboligforeningen naturligvis være i orden. Her kan det være særligt fordelagtigt at få foretaget disse renoveringer på én og samme tid – og det er på flere parametre.
”Det er naturligvis bedst for indeklimaet at få tilpasset sin ejendom til de nye regler der er for renoveringer. Og det bliver selvfølgeligt også billigere at få skiftet vinduer, når man allerede har håndværkeren ude for at skifte taget. Så det kan sagtens betale sig rent økonomisk,” fortæller Michael Hyldmar, indehaver af TOA-Byg – som netop har specialiseret sig i tag- og vinduesentrepriser.
Ventilationsvinduer giver sundt indeklima
Der er mange gode årsager til at få skiftet vinduerne i sin andelsboligforening. Indeklima er en af dem. Et sundt indeklima holder både bygning og beboere sunde og raske. På samme tid er det vigtigt at sikre at vinduerne kan holde på varmen, så man ikke står med en høj varmeafgift sidst på måneden.
”Det er super vigtigt, at man lufter ud 20 minutter om dagen i sin andelsboligforening. Der er dog nogle ting der kan være behjælpelige, hvis man nu skulle glemme det. Det kunne eksempelvis være ventilationsvinduer, som vi blandt andet anvender ved vinduesudskiftninger,” fortæller Michael Hyldmar
I den forbindelse fortæller indehaveren, at der i det nye år også indtræder et krav om, at der fremover bliver monteret en ny type rude i de danske vinduer. Fremover vil det nemlig udelukkende være 3-lagsglas, der er at finde blandt udvalget af ruder. Og det er naturligvis noget som TOA-Byg ser som en selvfølge at have som en fast del af sit repertoire som vinduesmontør allerede på nuværende tidspunkt. 3-lagsglas er nemlig de mest energirigtige ruder.
Indbrudssikkerhed
Der er også flere fordele ved at tænke et udskift af dørene ind, når vinduerne renoveres.
”Udover at nye døre også forbedrer indeklimaet og isoleringensevnen markant, så er det jo specielt sikkerheden at nye døre hjælper på. Der er bedre låse i nye døre og de er meget mere robuste – en ny dør kan man ikke bare lige bryde op. Så det er både en klimating, men særdeles også en vigtig faktor i forhold til indbrudssikkerhed.”
Dette omfatter både hoveddøre, lejlighedsdøre og dørene til trappeopgangen. Og hvis man vælger at få udskiftet vinduer, er det også en naturlig ting at få skiftet døre, da man jo også helst vil have, at disse ting passer sammen.
Usynlig fejl i tagkonstruktionen kan koste din forening millioner
TOA-Byg, der har sin spidskompetence i tagkonstruktioner, mener, at det kan være fordelagtigt at få skiftet taget, vinduerne og dørene i et og samme projekt. For hvor man har nemmere ved at opdage en problematisk tilstand i vinduer og døre er forholdsvis let, kan man nemt overse en fejl i tagkonstruktionen – og det kan blive rigtig dyrt.
”Der spiller også andre faktorer ind – og det er jo om der et trængt vand ind i konstruktionen. Og det er er noget fagmænd som jeg, kan se med det blotte øje på skorsten, kviste, taghætter og skråbrædder. Derudover er det noget der som regel har været et tilfælde, især ved de gamle tage. Det ændrer også en del på tagets status, for det viser både at taget til dels er utæt, og at der kan være mulighed for mug nogle steder,” fortæller Michael, og tilføjer i den forbindelse:
”Som udgangspunkt siger man, at taget i en andelsboligforening skal skiftes eller vedligeholdes efter 30 år. Der er selvfølgeligt nogle enkeltstående tilfælde, hvor det kan holde længere.”
Der er dog et markant skrækscenarie, som TOA-Byg flere gange har været med til at udrede i en større ejendom.
”Vi oplevede et tilfælde på Nørrebro i en andelsboligforening, hvor der var kommet svamp under tagkonstruktionen. For at få det ordnet, gik vi i 8 måneder udelukkende og skar spær ned og byggede op igen. Normalvis vil de 8 måneder blive takseret pr. timepris for tagentreprenører – for det er ikke en del af tilbuddet. Så kommer både stillads og leje heraf oven i prisen. Det kostede flere millioner. Det kan altså undgås hvis man vælger at få skiftet og tilset sit tag i ordentlig tid,” fortæller Michael Hyldmar.
Gør det til en samlet entreprise
En samlet entreprise med vinduer, døre og tag kan altså være med til at spare mange penge på den lange bane. Og nu er muligheden for et energitilskud på trapperne, så en samlet entreprise kan spare en andelsboligforening for mange penge – især i forhold til stilladspriser fortæller Michael:
”Op og nedtagning af stillads er rigtig dyrt, og det er ikke dagslejen der er det dyre. Det kan hurtigt være 100.000 for at sætte det op og 100.000 for at få taget det ned – så det kan være smart at få skiftet vinduer og døre i samme ombæring, hvor et stillads i de fleste tilfælde også kan vise sig nødvendigt.”
Er det lang tid siden, at taget har fået et eftersyn? Eller ønsker I rådgivning? TOA-Byg er et erfarent firma, der gerne kommer forbi og rådgiver jer om entreprisen. Ring til indehaveren på telefon 24222988 eller send en mail på: toabyg1@gmail.com