Fire ting du bør undersøge på din altan
Hvor gammel er din altan? Hvordan er den lavet? Hvordan ser den ud? Og har den nogensinde fået et eftersyn? Dét er alle spørgsmål, man sjælendt stiller sig selv – men det burde man. Derfor giver eksperterne i denne artikel sine råd til, hvad du bør være opmærksom på som altanejer.

Man kan altid træde trygt ud på altanen og nyde morgenkaffen eller eftermiddagssolen – og det skulle man gerne kunne blive ved med. Der er dog nogle altaner, som er i risiko for skader, der kan gøre altanen usikker at opholde sig på.
Hvilke altaner er i risiko for skader?
Hvis du bor i et spritnyt etagebyggeri, eller for nyligt har fået nye altaner på facaden, er der ingen grund til bekymring. Der er faktisk som udgangspunkt slet ikke grund til bekymring, når det kommer til altaner.
Dog er der særligt én altantype af en vis alder, der er i risiko for skader. Skader, der i værste tilfælde kan gøre, at altanen er farlig at færdes på. Det er den såkaldte udkragede betonaltan med udliggerjern, der er i risiko. Den udkragede konstruktion betyder, at altanen hænger på facaden.
Man har gennem tiderne haft forskellige måder at bygge altaner på, og i en periode på 50-70 år lavede man i mange tilfælde udkragede betonaltaner med udliggerjern
Marketingchef hos Altan.dk, Ulrik Knudsen, uddyber altantypen:
”Altanen har en altanbund i beton med minimum to indstøbte ‘jernben’, som går gennem hele bunden og rager ind i bygningen. Det er altså de jernben, der holder altanen.”
Det er netop de jernben, der kan tage skade. Det vender vi tilbage til senere i artiklen.






Hvor lang levetid har altantypen?
En udkraget betonaltan med udliggerjern har en forventet levetid på 50 år, og ud fra tidspunktet, hvor denne altantype typisk blev opført, estimerer Ulrik Knudsen, at altaner, der er bygget før 1970 bør efterses. Christian Bøgh Jøns Nielsen, der er Indehaver af Dansk Betonundersøgelse, supplerer:
Selvom altanerne har en forventet levetid på 50 år, vil jeg anbefale at få et altaneftersyn, når altanen er 40 år gammel, også selvom der ikke nødvendigvis er nogle synlige skader på altanen endnu
Han uddyber vigtigheden af en tidlig indsats:
”Hvis man får et eftersyn tidligt, kan man nemlig tage skaderne i opløbet, så man kan forlænge altanens levetid og få glæde af den mange år endnu. Man sparer også mange penge på at få gjort det i tide, i stedet for at vente på at skaderne opstår.”
Indehaveren hos Dansk Betonundersøgelse tilføjer også, at man ved det eftersyn kan få iværksat vedligeholdelsestiltag og en vedligeholdelsesplan, hvor man også udregner en restlevetid.
Hvem bærer ansvaret?
Det er bygningsejeren – således foreningen selv – der bærer ansvaret for, at altanerne er vedligeholdt og sikre. Af samme årsag er der ved skader eller uheld typisk ingen forsikring, der dækker.
Hvorfor er disse altaner i risiko?
Betonaltaner med udliggerjern kan være i risiko for skader, fordi jernene inde i muren sjældent er omstøbt med en beton, som beskytter jernet imod at ruste. Derfor skal der blot være tilstrækkelig med fugt og ilt til stede, for at jernet kan nedbrydes.
Denne type nedbrydning foregår typisk uden at der ses tegn på det ude i betonen, og jo længere tid den får lov til at foregå, uden der gøres noget ved det, jo større sandsynlighed er der for, at altanens bæreevne pludselig er utilstrækkelig. Ulrik Knudsen fortæller:
[su_spacer]
Når altanerne hænger i op til 100 år, så kan det ikke undgås, at der dannes kondens, eller at der kommer bittesmå dråber vand ind
Ulrik Knudsen henviser til, at man ud fra parametrene ’alder’ og ’konstruktion’, estimerer, at der findes op til 50.000 udkragede betonaltaner med udliggerjern i Danmark.
Fire ting du selv kan gøre
1. Undersøg altanens alder
”Først og fremmest bør man undersøge alderen på sine altaner. Hvis det er en ældre bygning, og bygningen ’er født’ med altanerne, så er der en god chance for, at de er i risiko,” fortæller Ulrik Knudsen.
Han tilføjer, at hvis altanen er fra før 1970 eller over 50 år gammel, bør man bestille et altaneftersyn – det gælder uanset altantypen. Dog er der ingen tvivl om, at et eftersyn er endnu mere presserende, hvis altanen både er over 50 år og ligeledes en betonaltan med udliggerjern.
2. Undersøg hvordan altanen er lavet
Med udgangspunkt i beskrivelsen af betonaltaner med udliggerjern, er det naturligvis relevant at undersøge, hvordan altanen er lavet. Det vil man typisk kunne undersøge i bygningens tegninger, som bestyrelsen bør være i besiddelse af.
3. Undersøg altanen visuelt
Ifølge Christian Bøgh Jøns Nielsen er der flere ting, man selv kan holde øje med på altanen.
”Først og fremmest bør man se efter revner i betonen. På undersiden vil der typisk opstå begyndende afskalninger, og hvis man kan se, at betonen er begyndt at skalle af, kan det med tiden føre til, at der falder hele betonstykker af,” fortæller Christian Bøgh Jøns Nielsen.
Han uddyber årsagen til afskalninger:
”Under disse afskalninger vil der ofte være det rustne udliggerjern, som forårsager afskalningen. Det skyldes, at når jernet ruster, udvider det sig og springer betonen af.”
Ulrik Knudsen tilføjer, at man også kan se efter plamager eller pletter på betonen. Det er dog vigtigt at understrege, at altanen godt kan trænge til et altaneftersyn, selvom man ikke kan se noget på altanen visuelt. Det er nemlig ikke altid, at skaderne viser sig i betonen.





4. Undersøg om altanen før har fået et altaneftersyn
Sidst men ikke mindst bør man undersøge, om altanen før har fået et altaneftersyn. Denne information kan man typisk få fra andelsboligforeningens bestyrelse.
Sådan fungerer et altaneftersyn
Hvis det ud fra ovenstående er ved at være tid til et altaneftersyn, tilbyder Altan.dk tre forskellige typer af altaneftersyn.
”Den første er et visuelt eftersyn af eksperter, som vurderer, om der er behov for en yderligere udredning. Det andet er et decideret eftersyn, hvor eksperterne går mere i dybden og undersøger altanen,” siger Ulrik Knudsen og supplerer med den sidste løsning:
”Den tredje model er en undersøgelse, hvor man tager hul på altanen, sådan eksperterne kan se, hvordan jernet har det. Ud fra det udarbejdes der en rapport, der beskriver altanens stand.”
Ifølge indehaver hos Dansk Betonundersøgelse er det dog nødvendigt at gå grundigt til værks, hvis der er tale om en betonaltan med udliggerjern.
Hvis det er en altan med udliggerjern, kan vi ikke udtale os om, hvorvidt den er sikker at færdes på, uden at hugge op til jernet i murværket for at se, hvordan jernets tilstand er. Ud fra det iværksætter vi nogle vedligeholdelsestiltag, der kan imødekomme de eventuelle skader.
Christian Bøgh Jøns Nielsen, Indehaver af Dansk Betonundersøgelse
Et uvildigt altaneftersyn
Det er vigtigt for Altan.dk, at de er uvildige, når det kommer til altaneftersynet. Derfor har de indgået et samarbejde med en række betoneksperter, der udfører de forskellige altaneftersyn.
Ulrik Knudsen uddyber samarbejdet med betoneksperterne:
[su_spacer]
En del af samarbejdet med betoneksperterne er også, at såfremt det viser sig, at altanen skal skiftes eller renoveres, og foreningen vælger Altan.dk som leverandør, så dækker vi eftersynets omkostninger til betoneksperterne
Ulrik Knudsen tilføjer, at foreningen selv dækker omkostningerne for undersøgelsen, hvis standen på alterne er, som den skal være.
Hvis I vil vide mere om altaneftersyn og tage en uforpligtende snak om foreningens altaner, kan I kontakte Altan.dk på telefon 70 70 20 18. I kan også læse mere om hele processen på Altan.dk’s hjemmeside.
2 kommentarer
Taber en altan i værdi over årene,hvis ja ,i hvilket tempo ?
Med venlig hilsen Birdie
Hej Birdie,
Tak for dit spørgsmål. Det varierer fra forening til forening, hvad reglerne for afskrivning på altaner er. Det kommer også an på om man i foreningen ser altaner som en individuel forbedring eller en del af fællesarealerne. Altså om foreningen eller andelshaveren “ejer” dem. Du skal derfor kigge ned i vedtægterne i jeres forening i forhold til, hvilke regler I har på området.
Nogle mener at de skal afskrives over en periode på 30-40 år, mens andre mener, at en altan er en varig forbedring, og derfor ikke afskrives. Det er op til den enkelte forening at beslutte.
Alt det kan du læse mere om her: https://www.andelsportal.dk/guides/altaner/
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer