Rotterne søger indenfor om vinteren – sådan sikrer I foreningen
Inden længe er det vinter, og når det er koldt udenfor, søger rotterne indenfor. Det betyder, at der er større risiko for rotter i foreningens kloak og bygning. Men der er flere foranstaltninger, I i foreningen kan tage jer for at sikre foreningen imod rotterne. Vi har forhørt os hos KloakTek ApS, der er ekspert i rottebekæmpelse.

Når temperaturerne falder og det er vinterkoldt udenfor, søger rotterne indenfor. Typisk kommer de ind i boligen via kloakken, og når først de er indenfor, forårsager de oftest materielle skader på boligen. Desuden bærer rotter på smitsomme sygdomme, som nemt kan transmitteres til os mennesker. Læg hertil, at rotter kan trænge igennem selv små sprækker. Faktisk kan de trænge igennem huller, der har en diameter på kun 2 cm. Rotterne har derfor mange muligheder for at komme indenfor.
Det er derfor vigtigt, at man tager sine foranstaltninger og sikrer sin bolig. Det fortæller Pelle Jensen fra KloakTek ApS, der er er ekspert i rottebekæmpelse, samt kloak- og entreprenørarbejde. Når det kommer til at sikre sig imod rotter, er der ifølge eksperten ingen forskel på, om boligforeningen består af fritliggende boliger, kæde- eller rækkehuse, eller er en etageejendom – for tiltagene imod rotterne er de samme. Men rotter er et stort problem i Danmark, og det er derfor vigtigt, at man som forening sikrer sin ejendom(-me).
Hold de udendørs arealer rene
Vil I som forening sikrer imod rotter, er der især to tiltag, der dur. Det ene tiltag er simpelt og billigt: Hold de udendørs arealer rene. Pelle Jensen fortæller:
” Foreningen kan først og fremmest sørge for, at der er rent uden for. Har man foderhus til fuglene, skal man sørge for, at rotterne ikke kan gå i det, og at der ikke er fuglefrø alle vegne på jorden. Og har man affaldscontainere i gården, så sørg for, at der er pænt og rent omkring dem.”
Det er nemt at sørge for, at der er rent og ingen madrester eller fuglefrø udenfor, men dette er ikke altid nok, når foreningen vil sikre sig imod rotter. For, som sagt, stammer rotteproblemer typisk fra kloakken af. Derfor anbefaler Pelle Jensen, at man ikke lader dette tiltag stå alene, men supplerer med en rottespærre.
Gode råd til at beskytte mod rotter
- Hold foreningens kælderdør og -vinduer lukket. Står dør eller vinduer åbne for længe, kan rotter smutte indenfor og nemt få adgang til boligerne.
- Vær opmærksom på brændeskure, cykelskure m.v. Her er der nemlig mange gemmesteder for rotterne.
- Sørg for at ydermure, sokler og tage er intakte. Rotter kan nemlig trænge igennem selv små sprækker.
- Fodr kun fugle via rottesikrede fuglefoderhuse. Maden tiltrækker rotter.
- Håndter madaffald, og affald generelt, korrekt. Sørg for at madaffald, og affald generelt, kommer i affaldsspanden og ikke ender ved siden af.
Rottespærren er særlig effektiv, når foreningen vil rottesikre sig
Når det kommer til sikring af foreningen imod rotter, er en rottespærre i kloakken mest effektiv. Det fortæller Pelle Jensen. Rottespærren er typisk af rustfrit stål og består af to klapper. Klapperne sikrer, at rotterne ikke trænger ind i boligen, men tillader, at vand trænger fra boligen af gennem kloakken og videre ud i kloaknettet.
Og installationen er forholdsvis nem ifølge Pelle Jensen: “Man sætter typisk rottespærren i skelbrønden, så hele ejendommen er dækket. De fleste har en skelbrønd, og har de ikke det, finder vi naturligvis ud af det.” Eksperten fortsætter:
” Det gør ingen forskel ift. installationen om der er tale om foreningen er en etageejendom eller består af fritliggende boliger – installationen er den samme. Man placerer nemlig rottespærren på den samlede kloakledning, der fører fra ejendommen eller ejendommene til de kommunale kloakrør. Den eneste forskel er størrelsen på rottespærren, vi skal installere.”
Pelle Jensen tilføjer, at man ikke selv installere en rottespærre. Det skal en aut. kloakmester, som KloakTek ApS, stå for. Hertil er det vigtigt at huske på, at rottespærren kun har sin effekt, såfremt ens kloakrør er intakte. Er de ikke det, er der nemlig risiko for, at rotterne trænger igennem sprækker i kloakrørene efter rottespærrens placering. En TV-inspektion vil kunne klarlægge om foreningens kloakrør er i fin stand. Også det tilbyder KloakTek ApS.
Vil I beskytte foreningen imod rotter?
Eller har I brug for hjælp til kloak- eller entreprenørarbejde? Så kontakt KloakTek ApS, der er et aut. kloakfirma med mange års erfaring og stor faglig ekspertise. Faktisk er KloakTek ApS landets førende indenfor rottebekæmpelse under jorden. Så ønsker I kompetent vejledning, effektiv bekæmpelse af rotter, TV-inspektion, kloakspuling eller hjælp til en anden form for kloak- eller entreprenørservice, kan I trygt kontakte KloakTek ApS.
Telefonnummer: 51 33 70 72
Hjemmeside: https://kloaktek.dk/
E-mail: info@kloaktek.dk