Relining af faldstammer: Gør gamle rør nye – hurtigere og billigere
Gennem de senere år er flere muligheder for renovering af faldstammer og rørforgreninger kommet til – muligheder, der kan erstatte den ellers traditionelle udskiftning heraf. En af de muligheder er relining af faldstammer. En ekspert forklarer her om metoden, der er hurtigere og billigere end både en komplet udskiftning og strømpeforing af faldstammer.

Faldstammen er et lodret rør, der løber op gennem etageejendommen og tager sig af alt det restvand, du skyller ud i toilettet og i dine afløb. De fleste faldstammer holder i 70-80 år, og nogen endnu længere. Men er jeres faldstamme af ældre dato, bør I regelmæssigt få den tjekket.
Gennem de senere år er der dog kommet flere muligheder for renovering af faldstammer til – muligheder, der kan erstatte en traditionel, komplet udskiftning. Afhængigt af rørets stand har jeres forening flere muligheder: Komplet udskiftning til nye rør, strømpeforing eller relining. Der er forskellige fordele til de forskellige muligheder, men i artiklen her gør Per Jørgensen, ekspert i rørrenoveringer, jer klogere på relining – en metode, der genbruger de gamle rør.
Per Jørgensen sidder som salgskonsulent i Proline Danmark. Proline Danmark, der er en del af Proline Group, tilbyder bl.a. løsninger indenfor renovering af faldstammer – og har mange års erfaring indenfor branchen rørrenovering. Proline Group har bl.a. patent på egne værktøjer til brug ved rørrenovering.

Relining – en let proces
Relining er en metode, der fornyer gamle rørledninger, for eksempel faldstammer og rørforgreninger. Man genbruger de gamle rørledninger, og dette er der selvfølgelig en kæmpe fordel i – fordi man ikke skal fjerne og erstatte de gamle rør, som er et større projekt.
Per Jørgensen forklarer, at når man reliner, så lægger man nye lag af et særligt materiale i de gamle rør, så de gamle rør efter endt behandling er som nye indvendigt.
“Vi rengør og renser rørene og skyller dem igennem. Så tørrer vi dem. Herefter inspicerer vi dem via kamera. Næste trin er, at vi sprøjter et materiale ind i og rundt i rørene. Vi har en sprøjtehoved, som vi har patent på, som vi benytter,” fortæller eksperten og tilføjer:
“Vi tilgår både faldstamme og forgreninger via toiletterne og de afløb, der løber under håndvaskene, som vi afmonterer. Vi benytter det her sprøjtehoved, som vi først kører baglæns op gennem faldstammen. Den sprøjter et lag af det her materiale rundt hele vejen op gennem faldstammen. Herefter gentager vi processen, men her drejer sprøjtehovedet den anden vej, så vi er sikre på, at alt er dækket af et jævnt lag. Til slut kører vi sprøjtehovedet baglæns op gennem faldstammen endnu en gang. Så sprøjtehovedet kører i alt 3 gange”.
Per Jørgensen fortæller, at der skal gå omkring en time mellem de 3 påføringer af det særlige materiale. Når de 3 påføringer er lagt, vil de tilsammen danne et lag på mellem 3 og 4 mm., der udgør det nye rør inde i det gamle. Og det nye rør holder som minimum 50 år, fortæller Per Jørgensen og tilføjer, at der udstedes et 10-års garantibevis på, at arbejdet er udført korrekt.
En særlig fordel ved relining
Processen med at reline er mere simpel ift. strømpeforing, der i dag er en populær løsning indenfor rørrenovering. Det skyldes bl.a. en særlig fordel ved relining, som er, at man slipper for at skulle skære rørene op. Per Jørgensen forklarer:
“Vi reliner naturligvis også forgreninger og afløb. Og her er den store fordel ift. strømpeforing. Når man strømpeforer, strømpeforer man først den lodrette faldstamme og derefter forgreningerne. Herefter skal man skyde en grenforstærker ind. Her går man ind gennem den lodrette faldstamme og benytter en special strømpe, som man skyder ind gennem forgreningerne, så man er sikker på, at strømpeforingen i forgreningerne slutter tæt til den lodrette faldstamme. Alt det arbejde, slipper man for, når man reliner. For her er der ikke noget, som vi skal skære op i, som vi ellers ville skulle, når man strømpeforer”.
Og det gør processen lettere og hurtigere, tilføjer eksperten.
Minimale gener for beboerne i foreningen
“Kan jeg nu ikke gå i bad eller bruge mit toilet?”, “Skal I bryde mit gulv op for at få adgang til rørene og står jeg selv for oprydningen efter?” og “Går der nu mange dage før arbejdet er færdigt?”. Ja, når det kommer til arbejde på de fælles rørforsyninger og -forgreninger, får tankerne om de mulige gener hurtigt ben at gå på. Men generne er minimale, forklarer Per Jørgensen.
“Vi starter fra bunden og arbejder os opad. Har man en boligblok på fem etager, så starter vi med at afmontere alle toiletter på alle etager, for derefter at rense det hele igennem om morgenen. Så starter vi fra stueetagen og reliner første fra toilet og håndvask, og derefter går vi opad. Så går vi op på første sal og så anden sal og fortsætter så videre. Når vi ikke mere på denne dag, så monterer vi alle toiletter igen – og så må folk bruge alt, som de plejer, til vi kommer igen næste morgen,” fortæller Per Jørgensen og tilføjer:
“Det rigtig smarte er, at når vi kommer dagen efter og skal færdiggøre arbejdet på de andre etager, kan dem på stueetagen, første og anden sal bruge toiletter og håndvask, mens vi arbejder videre. For så er det kun på de etager, vi arbejder, at vi afmonterer toiletter. Så dem der bor nede i stueetagen og på første og anden, de kan bruge deres toiletter og håndvask.”
“Eftersom vi arbejder, mens andre er på arbejde, er det de færreste, der er hjemme til at mærke gener i form af manglende toilet i et antal timer,” fortæller Per Jørgensen og tilføjer, at relining af for eksempel en opgang på fem etager vil kun tage få dage.
Nemmere, hurtigere og billigere end strømpeforing
Skønt de mange fordele, der er til relining-metoden, erfarer Per Jørgensen, at mange ikke kender til metoden – og det er en skam. Der er få gener tilknyttet, arbejdet er mere simpelt og hurtigere ift. en komplet udskiftning og strømpeforing, og så er det billigere, fortæller Per Jørgensen.
Taler vi relining vs. strømpeforing, har relining den fordel, at det faktisk er billigere. Det skyldes bl.a., at det er hurtigere og materialerne vi bruger er billigere. Men garantien er den samme som på strømpeforing.
Per Jørgensen
Dog skal man være obs på, at det ikke er alle rørforsyninger man kan reline. Per Jørgensen fortæller:
“Ved gammeldags P-vandlåse strømpeforer vi stadig – for dem vil vi ikke kunne lægge reliningen ordentligt i,” fortæller Per Jørgensen og tilføjer, at man ellers kan reline ved de fleste andre former for vandlåse.
Forny faldstammen med Proline Danmark
Glem alt om rørudskiftning og tænk i rørrenovering. Hos Proline Danmark er vi eksperter i at forny gamle rør. Rørrenovering er hurtigere og billigere ift. en traditionel udskiftning, og i og med at man genbruger de gamle rør, er det et mere bæredygtigt arbejde.
Proline Danmark, der er en del af Proline Group, gør sig bl.a. i relining og strømpeforing af rørforsyninger, såsom faldstammer. Vi tager professionel hånd om processen, så I kan føle jer trygge fra start til slut. Vi garanterer jer et resultat i høj kvalitet, der holder i mange år frem.
Kontakt os allerede i dag for at høre nærmere: