Er jeres forening forberedt på den vedtagne boligaftale?
Trods coronakrisen har forhindret størstedelen af landets andelsboligforeninger at afholde den årlige generalforsamling, er der et vigtigt emne, som foreningen bør tage stilling til nu. Emnet er naturligvis den nye boligaftale. Boligaftalen er nemlig blevet vedtaget og træder i kraft som forventet den 1. juli 2020. Er jeres forening forberedt? Læs Newsecs anbefalinger her.

Det er officielt. Den nye boligaftale er vedtaget og træder i kraft den 1. juli 2020. Det betyder, at andelsboligforeningen skal nå at have en gyldig valuarvurdering på hånden inden denne dato, hvis de vil benytte sig af muligheden for at fastfryse ejendomsværdien i fremtiden. Om man i foreningen ønsker at have en gyldig valuarvurdering liggende i skuffen, er en individuel beslutning. Det vigtige er dog, at man i foreningen har reflekteret over muligheden og konsekvenserne ved ikke at gøre det.
Her deler Newsec, som selv har mange års erfaring som ejendomsadministrator for andelsboligforeninger, deres indsigter og anbefalinger.
I sidste time
”Der er nogle andelsboligforeninger, der har tænkt, at grundet corona, så blev boligaftalen nok også udskudt – men det gjorde den ikke. Hvis foreningerne ønsker at have muligheden for at fastfryse deres valuarvurdering i fremtiden, har de travlt,” indleder teamleder og jurist hos Newsec, Charlotte Rosenkilde, og påpeger, at som loven er formuleret nu kan man ikke fastfryse en valuarvurdering, der er udarbejdet efter den 1. juli.
Andelsboligforeningen kan dog godt fastfryse selve valuarvurderingen efter den 1. juli, da det typisk vil ske på en generalforsamling efter denne dato, men kun hvis valuarvurdering er udarbejdet og gyldig før 1. juli.
Andelsboligforeninger, der har fået en valuarvurdering udarbejdet til regnskaber 31.12.2018 – altså de regnskaber, der blev godkendt på sidste års generalforsamling – bør være særligt opmærksomme på, at hvis foreningen ikke har indhentet en ny valuarvurdering i år, så udløber den 30. juni 2020. Det skyldes, at en valuarvurdering er gyldig i 18 måneder. Vurderingen vil altså ikke kunne fastfryses, da en fastfrysning ifølge boligloven kun kan ske, hvis valuarvurderingen er gyldig efter den 1. juli 2020.
Et dilemma kan opstå
Hvis I som andelsboligforening benytter en valuarvurdering i forvejen, anbefaler Newsec, at I som bestyrelse sørger for, at foreningen har en opdateret valuarvurdering inden loven træder i kraft. Anvender andelsboligforeningen den offentlige vurdering kræver det lidt mere.
Der er nogle bestyrelser, der har været i tvivl om, hvorvidt de har kunne gå ud og bruge de 10-15.000 kroner, som en valuarvurdering koster, unden bemyndigelse fra generalforsamlingen. Det er nemlig en beslutning, der kræver en generalforsamlingsbeslutning, da vurderingen ikke er en fast del af budgettet, som hos de foreninger, der plejer at forny den hvert år. Med corona har foreningerne ikke kunne holde generalforsamlingen, og det har sat flere bestyrelser i et dilemma. Det er nemlig også nødvendigt at sikre foreningens mulighed for en fastfrysning i fremtiden – eller i det mindste have diskuteret dette.
Charlotte Rosenkilde
Teamleder og jurist Charlotte Rosenkilde fortsætter:
“Man er ikke tvunget til at benytte den valaurvurdering. Den kan ligge i skuffen til fremtiden.”
Hvorfor en valuarvurdering?
En valuarvurdering kan:
- Skabe klarhed om ejendommens værdi og dermed andelsværdien grundet tidsubegrænset anvendelse af valuarvurderingen
- Det er ikke muligt senere at indhente og benytte en valuarvurdering, som kan anvendes tidsubegrænset. Man kan dog altid vælge at overgå til den nye offentlige vurdering, når den kommer
- Give mulighed for større hensættelse samt regulering af denne, hvis vurderingen er højere end den nuværende offentlige vurdering samt sikre en stabil andelsværdi
- Hvis man på nuværende tidspunkt benytter den offentlige vurdering, men har planer om at overgå til valuarvurdering, anbefaler Newsec, at foreningen får indhentet en valuarvurdering inden lovens ikrafttrædelse
Hos Newsec er alle ejendomsadministratorerne klædt på til at rådgive andelsboligforeningerne omkring den nye boligaftale og dens konsekvenser. Det er bestyrelsens beslutning, men Newsec kan hjælpe med at facilitere og formulere forslag, hvis I ønsker at tage debatten op på næste generalforsamling. Vil I høre mere om, hvad Newsec kan hjælpe din forening med, så er du altid velkommen til at sende en mail til Charlotte Rosenkilde på: COL@newsec.dk.
2 kommentarer
I afsnittet “Sidste Time” s sidste afsnit, står : ” Andelsboligforeningen kan dog godt fastfryse selve valuarvurderingen efter den 1. juli (2020), da det typisk vil ske på en generalforsamling efter denne dato, men kun hvis valuarvurderingen er udarbejdet og gyldig før 1. juli (2020). ”
Men valuarvurderingen er vel ikke gyldig uden generalforsamlingens godkendelse, selv om vurderingen er udført før 1. juli ?
Hej Jan
Tak for din kommentar. Du har helt ret. Valuarvurderingen er først gyldig, når den godkendes på generalforsamlingen. Andelsboligforeningen kan altså godt have vurderingen “liggende i skuffen” og stemme den igennem på et senere tidspunkt. For at være gyldig i forhold til fastfrysning skulle denne dog være indhentet før lovens ikrafttrædelse – altså før den 1. juli.
De bedste hilsner
/Nynne – Andelsportal.dk
Viser 0 af 2 kommentarer