Ny analyse: Andelsboligforeningerne har stadig potentiale for energiforbedringer
Realkredit Danmark / Danske Bank er ude med en ny analyse, der sætter fokus på energiforbruget i de danske andelsboligforeninger. Vi dykker ned i konklusionerne her.

Kun 4 procent har energimærke A
Realkredit Danmark ser i analysen på egen udlånsdata krydset med data fra Energistyrelsen for at sætte fokus på energiforbruget i de danske andelsboligforeninger.
”I vores data har vi energimærker på små 2.200 andelsboligforeninger, som består af næsten 5.800 bygninger, som har et gyldigt energimærke. Først og fremmest viser det sig, at blot små 4 % af andelsboligforeningernes bygninger har energimærke A,” udtaler Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom fra Realkredit Danmark.

Den lille andel af energimærke A andelsboligforeninger er ikke overraskende, da der i årene efter finanskrisen og op gennem 2010’erne ikke blev bygget eller stiftet særligt mange nye andelsboliger.
Omvendt blev der bygget og stiftet mange nye andelsboliger i årene op til finanskrisen og nye boliger opført i disse år har i dag et energimærke B. Vi ser derfor også, at andelsboligforeningerne har næsten tre gange så stor en andel af energimærke B sammenlignet med etageboliger generelt og parcelhuse.
Realkredit Danmark
Andelsboligforeningerne har ligeledes en markant overrepræsentation, når vi ser på energimærke C. Det har næsten 50 % af andelsboligforeningerne.
God energieffektivitet i andelsboligforeningerne
Analysen viser samlet set, at energieffektiviteten i de danske andelsboligforeninger er relativt god sammenlignet med etageboliger og parcelhuse. Andelsboligforeningerne synes generelt at have været gode til at inddrage energiforbedrende tiltag, når de har vedligeholdt og opdateret deres bygninger – også taget i betragtning af, at der findes mange ældre andelsboligforeninger.
”På trods af den generelt relativt gode energieffektivitet blandt andelsboligforeningerne, så bør det absolut ikke være en sovepude i forhold til at få løftet energieffektiviteten yderligere i andelsboligmassen. Der er stadig et ikke ubetydeligt potentiale for energiforbedringer af andelsboligforeningerne, da cirka 1/3 af bygningsmassen har et energimærke D eller dårligere,” slutter Christian Hilligsøe Heinig.