Fællesarealer
De udendørs fællesarealer er fælles eje for foreningens andelshavere og derfor til brug af alle i foreningen. Vedligeholdelsen af og beslutninger om fællesarealerne, er foreningen også fælles herom. Eftersom der er mange, der bruger de udendørs fællesarealer, er der mange meninger, der skal tages hensyn til, når der skal ske fornyelse. Vi ser her nærmere på foreningens udendørs fællesarealer og alt det, I bør tænke ind, når I fornyer fællesarealerne.

De udendørs fællesarealer i andelsboligforeninger kan fungere som et frirum for foreningens andelshavere og også et samlingspunkt, som kan styrke naborelationerne. Det er dog ikke alle foreninger, der udnytter fællesarealernes potentiale, og derfor står de ubrugte og ikke-vedligeholdt hen.
Beslutninger om fællesarealerne besluttes af generalforsamlingen
Fællesarealerne er fælles eje, og I skal derfor også træffe beslutninger om fællesarealerne i fællesskab. Det er generalforsamlingen, der sammen skal beslutte, om der skal ske større ændringer af fællesarealerne. Det er derfor også foreningen, der betaler for ændringer af fællesarealerne.
Ønsker I i andelsboligforeningen at forny de udendørs fællesarealer, kan I få professionel hjælp allerede fra planlægningsfasen af. Professionelle anlægsgartnere har erfaring i at udarbejde løsninger til foreninger og kan også lave oplæg til bestyrelser, som I kan tage med på en generalforsamling. Det er nemlig en god idé, at bestyrelsen nemt kan vise og visualisere den løsning de ønsker.



Fælles om vedligehold
Foreningen er som oftest også fælles om vedligeholdelsen af de udendørs fællesarealer og de udgifter, der relaterer sig til. Der eksisterer dog ingen lov, som regulerer vedligeholdelsespligten – det er derfor op til foreningen selv at fastsætte deres egne regler. Oftest er det sådan, at foreningen er fælles om fællesarealernes vedligehold. Men har en andelshaver ene brugsret på et udendørs areal, er det ofte andelshaveren selv, der har pligten for vedligehold. Det anbefales, at foreningen sætter penge af i budgettet til vedligeholdelsen af de udendørs fællesarealer.
Renovering af de udendørs fællesarealer
Skal der ske større forandringer af foreningens fællesarealer, er det som sagt generalforsamlingen, der skal beslutte dette. Dog kan bestyrelsen godkende, når en andelshaver søger om lov til at foretage mindre forandringer. Her er det vigtigt at huske på, at bestyrelsen, ligesom generalforsamlingen, skal behandle alle andelshavere ens som følge af, at de er underlagt lighedsgrundsætningen. Det betyder, at godkender bestyrelsen, at én andelshaver må foretage en ændring, må bestyrelsen også godkende, at andre andelshavere må foretage lignende forandringer.
Har foreningen tanker om at forandre fællesarealerne, er der flere ting at tænke ind, herunder brug, vedligehold og det visuelle udtryk. Men først skal foreningen beslutte, om det kun er elementer af fællesarealerne, som skal forandres eller om det er er en totalløsning, I ønsker.
Nogle foreninger har behov for hjælp til enkelte opgaver, som for eksempel at lægge nye fliser, mens andre efterspørger en totalløsning, der kan omfatte både flisearbejde og integrering af grønne elementer. Uanset om der er tale om få opgaver eller en større løsning, er der mulighed for at få professionel rådgivning, samt at få udført projektet af fagfolk via Andelsportal.dk.
Må man som andelshaver stille ting på fællesarealerne?
Ønsker du som andelshaver at stille ting på foreningens fællesarealer, skal bestyrelsen godkende dette. Det kan også vedtages på en generalforsamling, at foreningens andelshavere må stille ting på fællesarealerne.
Belægning
Mange fællesarealer prydes af grå belægninger, for fliser er praktiske, når det kommer til at gå, cykle og køre. Der er dog mange former for belægning, som eksempelvis betonfliser, marksten, chaussesten, brosten m.m. og her skal man tænke brug og vedligehold ind, når den gamle belægning skal erstattes af ny.
Store fliser anbefales ofte til fællesarealer, da de kræver minimal vedligeholdelse. Valget af store fliser reducerer antallet af flisefuger, hvilket betyder mindre ukrudt mellem fliserne og dermed et lavere behov for løbende vedligehold.
Når det kommer til brug, er store fliser også et fornuftigt valg, da der er mange, der går og cykler i de udendørs fællesarealer, for store fliser betyder en mere lig flade uden mange flisesprækker.
Selv om mange, der forandrer fællesarealerne, integrerer grønne og/eller praktiske elementer i de udendørs fællesarealer, er den grå belægning fortsat populær og praktisk. Kunne I tænke jer ny belægning i gården, er det fornuftigt at få professionel hjælp – både ift. valg af belægning og lægningen heraf.
Få professionel hjælp til brolægningen
Det anbefales ikke, at I lægger fliserne selv – heller ikke, når det kommer til lægningen af fliser på et lille areal. Det er nemlig et håndværk at lægge fliser, så fliserne ikke skrider, rokker eller ligger ulige, så flisekanter stikker op. Teknikken indebærer, at jorden skal opbygges i flere lag for at sikre et holdbart resultat. Det er ikke blot et spørgsmål om at lægge fliserne – der skal etableres et stabilt lag i jorden, før fliserne kan placeres.
Integrer grønne elementer i de grå elementer
Det er populært at integrere grønne elementer i fællesarealer, da det skaber et mere levende og varieret visuelt udtryk i stedet for kun grå flader. Der er mange måder at tilføje grønne elementer på, men det kræver ofte mere vedligeholdelse, herunder fjernelse af ukrudt, trimning af træer og slåning af græs. Andelshavere værdsætter ofte grønne elementer, der bringer liv til fællesarealerne.
Eksempler på grønne elementer:
- Græsplæne: En græsplæne kan man bruge til alt lige fra leg og fødselsdag til sommerfester og solbad. Den grønne plæne skal naturligvis slås – men dens mange mulige brug, gør den til en attraktiv grøn løsning.
- Blomstereng eller -bed: Er der nogen i foreningen, der har grønne fingre, som har lyst til at passe blomsterne, kan blomster forskønne de udendørs fællesarealer. Er udsigten fra foreningens lejligheder af fællesarealerne, kan blomster hurtigt forskønne udsigten.
- Blomster, planter og urter i rullekasser: Kunne I tænke jer, at der kan rykkes rundt på elementer, kan I få blomster, planter og urter i rullekasser, der kan rykkes rundt. På den måde kan I ændre fællesarealerne visuelle udtryk.
- Buske, hække og træer: Buske, hække og træer gør ligeledes de udendørs arealer grønne, men står de i ejendommens skel, så husk at de skal følge reglerne i hegnsloven.
- Drivhus: Er der nogen i foreningen, der kunne tænke sig at få jord under neglene og dyrke egne grøntsager, er et drivhus oplagt at få.
Der er mange løsninger, når det kommer til integreringen af grønne elementer i foreningens fællesarealer. Har I tanker at anlægge et blomsterbed eller plante træer, anbefales det, at I får professionel hjælp hertil. Uddannede anlægsgartnere har nemlig den rette viden til at vejlede jer til den bedste løsning.
Integrer praktiske elementer
Når det kommer til, at der skal ske forandringer af fællesarealerne, er det fornuftigt at tænke brugen af fællesarealerne ind. Er det primært voksne, der bruger gården, eller er der mange børnefamilier? Der er mange ting, der spiller ind, og der er mange meninger man skal tage hensyn til. For eksempel er foreningen en forening af seniorer, skal der formentlig ikke bruges penge på et legehus, der aldrig benyttes. Men er der mange småbørnsfamilier i foreningen, er et legehus oplagt, så børnene nemt kan komme udenfor og lege.
Ønsker foreningen, at de udendørs fællesarealer lægger op til socialt samvær, er det praktisk, at der er siddepladser. Her er borde/bænkesæt en populær løsning, for når solen viser sig eller lysten er der, kan foreningens andelshavere rykke spisningen udenfor. Denne løsning er også oplagt, når andelshaverne ønsker at komme hinanden nærmere – og på den måde støtte op om andelstanken.
Er der mange af foreningens andelshavere, der til daglig cykler, er et cykelstativ eller –skur et praktisk element, der vil værdsættes af mange. Har foreningen mange grønne elementer, er et redskabsskur praktisk, så der er et rum til gårdredskaber.
Et gårdlaug er en god idé
Mange foreninger har et gårdlaug, hvor der sidder repræsentanter fra de andre foreninger i gården. Her er der repræsentanter fra alle gårdens foreninger – og så er det repræsentanten, der har mandat til at træffe beslutninger på vegne af foreningen.
Klimasikring af de udendørs fællesarealer
Klimasikring af de udendørs fællesarealer er også en vigtig faktor, som foreningen bør overveje. Hyppigere og kraftigere regnskyl betyder, at store mængder vand skal ledes væk fra de belagte områder. Uden korrekt afledning kan vandet samle sig på bestemte steder, hvilket kan føre til fugt- eller vandskader på andelsboligforeningens ejendomme, især hvis det ophober sig ved soklen, hvor det kan trænge ind gennem selv små sprækker.
Der findes flere løsninger til at håndtere regnvand på fællesarealer. En mulighed er at tilslutte riste og brønde til den offentlige kloak. På mindre gårdarealer kan faskiner være en god løsning, især hvor tilslutning til kloaksystemet ikke er mulig. Til større udendørs arealer kan nedsænkede, beplantede bede anvendes, da de effektivt kan opsuge og håndtere store mængder vand.
Læs også
4 kommentarer
Jeg er 82 år og boet i et andelshus i 19 år.Har altid haft en havemand til fællesarealer GRUNDEJERFORENINGEN er nu kommet i tanke om at vi skal holde arealet ,som er stort hos nogle,og nogen har intet.Det er ikke muligt for en som mig at kunne klippe store buske og træer som foreningen har plantet.Kan jeg virkelig tvinges til det…..MVH Aase Thomassen
Hej Aase
Tak for din besked.
Er arealet mon en del af fællesarealet eller din egen private grund? Hvis det er fællesareal, du aldrig selv har skullet vedligeholde tidligere, men som grundejerforeningen nu vil pålægge dig ansvaret for, kan de som udgangspunkt ikke bare ændre det uden videre – medmindre der er flertal for det på en generalforsamling og det fremgår tydeligt af vedtægterne, hvordan arbejdet fordeles.
Rigtig god påske.
Mange hilsner
Ncole/Andelsportal.dk
Vi har en andelshaver som ønsker at gøre sin have større, ved at inddrage noget jord fra fællesarealet…. Det er et stykke som vender ud mod offentlig vej. Jordstykket er belagt med græs og bliver som sådan ikke brugt til noget specielt. Bestyrelsen har afvist ønsket…. men findes der nogle regler for dette? og Hvordan er reglerne for dette?
mvh/Tinna
Hej Tinna
Mange tak for din besked.
Almindeligvis er en sådan beslutning ikke et anliggende for bestyrelsen, men derimod en generalforsamlingsbeslutning. Beslutningen skal derfor tages af generalforsamlingen under hensyntagen til foreningens vedtægtsbestemmelse om inddragelse/frasalg af fællesareal. Skriver jeres vedtægter en anden procedure vil dette naturligvis være regelsættet for jeres andelsboligforening. Jeg anbefaler derfor, at du forhører dig hos bestyrelsen omkring, hvad der har ligget til grunde for beslutningen.
Mange hilsner
Nicole/Andelsportal.dk.
Viser 0 af 4 kommentarer