Adgangskontrol
Stadig flere andelsboligforeninger vælger at gå elektronisk, når det gælder adgang til ejendommens fællesfaciliteter – og med god grund. Elektronisk adgangskontrol er nemlig en fremtidssikker og let måde at styre, hvem der kommer ind i jeres bygninger.


Adgangskontrol er en form for sikkerhedssystem, der bestemmer, hvem der har adgang til en bestemt bygning eller et område. Adgangskontrol omfatter ofte systemer med nøglekort, elektroniske nøgler eller brikker. Det kan installeres på alle ind- og udgangspunkter som fx porte, døre og elevatorer. Med adgangskontrol kan I i andelsboligforeningen vælge, hvilke personer der skal have adgang til hvilke ind- og udgangspunkter.
Mejlshede Gruppen har hjulpet mange boligforeninger med adgangskontrol, og Gert Mejlshede forklarer her, hvad adgangskontrol er, og hvordan det adskiller sig fra almindelige låsesystemer og dørtelefoni:
“Forskellen mellem adgangskontrol og dørtelefoni er, at dørtelefoni bruges, når beboerne skal lukke gæster ind, mens adgangskontrol er et system, der administrerer adgangen til selve ejendommen. Adgangskontrolsystemet anvender typisk brikker eller elektroniske nøgler, som beboerne bruger til at åbne fællesdøre.
Mister du fx dine nøgler, så ringer du til din formand og siger, at du har mistet din nøgle. De kan med det samme logge ind på systemet og lave en ny brik eller elektronisk nøgle til dig, og i samme ombæring bliver den stjålne brik/nøgle spærret,” forklarer Gert Mejlshede.
Mange muligheder med adgangskontrol
Adgangskontrol er også populært blandt andelsboligforeninger, fordi det giver mange muligheder for at styre adgangen til fællesarealer. Det gør det nemt at bestemme, hvem der skal have adgang til hvilke områder og justere adgangen efter behov:
“Det er meget dynamisk. Har du eksempelvis en beboer, der ikke har brug for adgang til fælles vaskeriet, så kan du let fjerne deres adgang. Du kan nærmest forestille dig en tabel, hvor du blot fjerner eller tilføjer adgange til de forskellige enheder med et enkelt kryds,” forklarer Gert Mejlshede.
Adgangskontrol bliver i nogle kredse forkortet til ADK
Elektronisk adgangskontrol kan også bruges i forbindelse med flytninger, når bude med måltidskasser, dagligvarer eller pakkepost skal lukkes ind. Her kan man eksempelvis lave en postnøgle eller postbrik, som kun passer til gadedørene. Og som i princippet kan tidsstyres, hvis man har lyst til det.
Ligeledes kan det være fordelagtigt til håndværkerbesøg:
“Hvis man udsteder en håndværkernøgle, der giver adgang til fællesdøre A, B og C samt varmekælderen, og man senere opdager, at håndværkeren også skal have adgang til loftet, kan man nemt opdatere systemet. Man markerer blot en indstilling i systemet, og nøglen vil derefter også give adgang til loftet,” forklarer Gert Mejlshede og uddyber:
“Hvis en ekstern person mister sin nøgle, hvilket ofte sker, er det meget nemt at annullere den gamle nøgle i systemet.”
Større sikkerhed med elektronisk adgangskontrol
Hvor du med et klassisk låsesystem med almindelige nøgler i højere grad ender med at have en masse hovednøgler, som du ikke længere ved, hvor er, så kan du med elektronisk adgangskontrol sikre dig, at der kun er brikker, der rent faktisk er i brug, der er aktiveret og giver adgang.
Hvordan ser den elektroniske nøgle eller brikken ud?
Med elektronisk adgangskontrol får du typisk et kort, en nøgle eller en adgangsbrik. De fleste opbevarer enheden i deres nøglebundt – ligesom med en almindelig nøgle.
“En praktisk fordel ved mange af disse systemer er, at man kan få nøgler eller brikker i forskellige farver. Det er smart, fordi når man udleverer nøgler eller brikker, kan man give en blå, en rød og en grøn, der hver giver adgang til fx hoveddør, lejlighed og vaskerum. Hvis en beboer mister en nøgle, ved de måske ikke, hvilken en de har mistet, men de kan i det mindste se, hvilke de stadig har,” forklarer Gert Mejlshede.

Hvem står for foreningens adgangskontrol?
Det afhænger af foreningens størrelse og sikkerhedskrav, om en særlig person eller enhed bliver ansvarlig for at administrere og vedligeholde systemet. Det kan være en vicevært, et bestyrelsesmedlem eller et eksternt firma, som fx Mejlshede Gruppen. Mejlshede Gruppen fortæller, at særligt mindre foreninger lader dem om at kode og redigere i adgangsbrikker og nøgler.
“Men der er ikke noget i vejen for, at man selv står for det. Så har man bare en nøgleansvarlig i bestyrelsen eller foreningen, som lige hiver systemet frem og koder den,” forklarer Gert Mejlshede.
TIP: Rådfør jer med en ekspert inden I beslutter jer
Ønsker en andelsboligforening tilbud på elektronisk adgangskontrol, sørger de hos Mejlshede Gruppen altid for, at de har været ude og tage et kig på ejendommen og en snak om behovet. Det er meget forskelligt fra boligforening til boligforening, hvad der passer bedst.
“Det er ikke ”one size fits all”. Der er altid lavet noget specielt til den enkelte forening. Nogle trives godt med selv at styre det, og andre vil hellere have, at vi styrer det for dem. Nogle vil gerne have adgangskontrol med brikker, nogle vil gerne have adgangskontrol med elektroniske nøgler,” siger Gert Mejlshede.
Er det dyrt at få elektronisk adgangskontrol i boligforeningen?
Afhængig af systemets type og størrelse, kan omkostningerne ved adgangskontrol variere. I nogle tilfælde kan adgangskontrol være dyrere end klassiske låsesystemer, men det afhænger også af omfanget og niveauet af sikkerhed, som ønskes opnået. Til gengæld giver det en højere grad af sikkerhed. På den lange bane er elektronisk adgangskontrol billigere, hvis man sammenligner med et almindeligt låsesystem, og der er nogen, der taber en nøgle. Så skal man i princippet ud at omlægge låsesystemet for at holde sikkerheden på samme niveau.
“Elektronisk adgangskontrol koster et sted mellem 2 og 5 gange prisen på et mekanisk låsesystem. Hvis man har rigtig mange brugere, så er det godt at vælge noget, der er lidt dyrere, men hvor prisen på brikkerne er lav,” forklarer Gert Mejlshede.
FAQ
- Hvad er fordelene ved adgangskontrol?
Fordelene ved adgangskontrol inkluderer øget sikkerhed ved at begrænse adgang til kun autoriserede personer, muligheden for at spore adgangsdata for at identificere potentielle sikkerhedsrisici samt muligheden for at automatisere adgangskontrollen ved at integrere den med andre sikkerhedssystemer. Adgangskontrol kan også hjælpe med at forbedre effektiviteten ved at gøre adgangsprocessen hurtigere og nemmere for autoriserede personer.
- Skal elektronisk adgangskontrol vedligeholdes?
Ja, adgangskontrolsystemet skal vedligeholdes for at sikre, at systemet fungerer optimalt og forhindrer sikkerhedsbrister. Dette kan omfatte opdateringer til software, udskiftning af udstyr eller regelmæssig kontrol af systemet for at sikre, at det fungerer korrekt.

Ønsker jeres forening at høre mere om de forskellige muligheder?
Så står Mejlshede Gruppen altid til rådighed. Med deres ekspertise og store viden inden for adgangskontrol, kan de rådgive jeres forening til, hvilke løsninger der kan være favorable for jer.
Læs også