Derfor betaler det sig at udskifte vinduerne i din andelsboligforening
Mange foreninger udskyder vinduesudskiftningen, indtil problemerne er tydelige – men gamle vinduer kan påvirke både komforten og energiforbruget i hverdagen. Dårligt indeklima, stigende varmeregninger og støj udefra er typiske tegn på, at det kan være tid til at handle. Ved at tage en fælles beslutning i jeres forening om at udskifte vinduerne, kan I forbedre både hverdagen og boligens værdi.

Mange andelsboliger rundt i landet har stadig gamle vinduer, der trænger til at blive udskiftet. Ikke nok med, at de i udseende ikke står så skarpt, som de engang gjorde, bidrager de ofte også til en højere varmeregning. Vi har derfor forhørt os hos tømrer Jan Binger Lindgaard fra Bingers Byggeservice, som er ekspert i montering og udskift af vinduer. Han vejleder her ift. alt fra komforten ved nye vinduer til gode råd, når I skal have udskiftet vinduer i jeres andelsboligforening.
Den erfarne tømrer, Jan Binger Lindgaard, påpeger, at en stor fordel ved at udskifte vinduerne er akkurat, at man sparer, fordi ældre vinduer, især dem med ét lag glas eller utætte rammer, lukker meget varme ud. Det betyder, at man skal bruge unødigt meget energi på at holde en behagelig temperatur i lejligheden. Og ikke nok med det – gamle vinduer ser ofte også slidte ud og kan derfor trække helhedsindtrykket af ejendommen ned.
Energimærke A forbedrer både komfort og økonomi
Siden 2021 har der eksisteret et krav om at nye vinduer, som skal sælges i Danmark, skal have energimærke A. Det blev blandt indført for at mindske varmetab i både private og fællesejendomme. Vinduer med energimærke A er blandt de mest isolerende og energibesparende på markedet. De holder kort sagt mere varme ind og kulde ude. Dette giver et lavere varmeforbrug og lavere udgifter til opvarmning af lejligheden. Det er samtidig en fordel for miljøet og foreningens økonomi, samt en investering i bedre komfort.
Mindre træk – mere komfort
Det er dog ikke kun på varmeregningen, at foreningens andelshavere vil kunne mærke forskel med nye vinduer. En anden stor fordel ved at få udskiftet de gamle vinduer, er den komfortforbedring som mange oplever.
Når man vælger at få udskiftet sine vinduer, medregner man sjældent den komfortmæssige forbedring som forekommer. Men at udskifte de gamle vinduer skaber et mere stabilt indeklima, der er både mere behageligt og sundere at færdes i for den enkelte andelshaver, samt reducerer nye tætte vinduer risikoen for fugt og skimmel.
Har I utætte, dårligt isolerende vinduer, vil I ved at udskifte til nye vinduer hurtigt opleve, at der ikke er træk fra utætte rammer, kuldenedfald eller kondens på ruderne. Temperaturen i lejligheden bliver mere stabil, og indeklimaet markant bedre. Samtidig mindskes varmetabet som sagt, hvilket betyder, at I bruger mindre energi på opvarmning.
5 gode råd, når I skal udskifte vinduer:
- Undersøg muligheden for tilskud: Undersøg muligheden for tilskud. Andelsboligforeninger er berettiget til at søge tilskud fra bl.a. Energirenoveringspuljen, hvor man kan få tilskud til bl.a. vinduer.
- Involver beboer tidligt: For at gøre projektet så nemt som muligt for alle, er det en god idé at holde beboerne opdateret om tidsplanen og eventuelle gener som støj eller adgang til lejlighederne. Ved at kommunikere løbende føler beboerne sig godt informeret og trygge undervejs projektet.
- Få faglig rådgivning: Frem for at forsøge at klare opgaven på egen hånd, opsøg i stedet professionel rådgivning, der kan sikre den rette løsning.
- Undersøg muligheden for tilskud: Andelsboligforeninger er berettiget til at søge tilskud fra bl.a. Energirenoveringspuljen, hvor man kan få tilskud til bl.a. vinduer.
- Tænk langsigtet: Det kan være en god idé at tænke langsigtet. Vælg gerne vinduer, der kræver minimal vedligeholdelse og holder i mange år. Det kan være fristende at vælge billigere alternativer, men hvis vinduerne kræver hyppig vedligeholdelse, kan det hurtigt blive dyrt i længden.
Sådan foregår en vinduesudskiftning i jeres andelsboligforening
Det kan virke som et stort projekt at skifte vinduer i hele foreningen, men med den rette samarbejdspartner bliver det både overkommeligt og godt organiseret. Den erfarne tømrer, Jan Binger Lindgaard forklarer, hvordan processen typisk forløber:
”Hele processen starter med et møde mellem bestyrelsen og det firma, I vælger til opgaven. Her bliver der talt om de forventninger og ønsker man har, samt fastlagt tidsplan og pris.”
Når der er blevet indgået en aftale, kommer firmaet ud og foretager grundige opmålinger af vinduerne. Opmåling sker altid inden noget bestilles, så man ikke risikerer fejl, der fører til forsinkelser.
Når målene er foretaget, lægger firmaet en bestilling hos leverandøren. Denne del varetager firmaet, og der er typisk en leveringstid på omkring 6-8 uger.
Når leveringen er ankommet begynder udskiftningen. Ifølge Jan Binger Lindgaard skal man som tommelfingerregel regne med, at der skiftes ét vindue per dag per lejlighed. Det skyldes, at det gamle vindue først skal fjernes, og det nye skal monteres og tilpasses korrekt. Derudover skal der også lægges ny fuge.
Jan Binger Lindgaard påpeger, at når hele ejendommen skal have nye vinduer, skal man være opmærksom på, at der i mange tilfælde er behov for stillads. Stilladset udgør typisk en større del af udgifterne i et større renoveringsprojekt, så det skal der naturligvis tages højde for – både i planlægningen og prisen.
Vigtigt at vide:
Foreningens vinduer er som udgangspunkt andelsboligforeningens ansvar, da de betragtes som en del af ejendommens facade. Det betyder, at det normalvis er generalforsamlingen, der træffer beslutningen om udskiftning af vinduer. Det er foreningens vedtægter, der afgør, hvilket flertal som skal vedtage en udskiftning af vinduerne. Da andelsboligforeninger kan have forskellige regler, skal I sørge for at læse vedtægterne for akkurat jeres forening.
Hvad koster vinduesskiftet?
Ifølge Jan Binger Lindgaard, er det svært at komme med et estimat på hvad et vinduesskift koster. Der nemlig mange faktorer, der spiller ind på prisen. Herunder den nye fuge, der skal lægges og hvilken type ejendom det er. Derudover vil der i nogle tilfælde også være behov for stillads, og det er en ekstra udgift, som typisk indgår i det samlede tilbud.
Erfaren og kvalitetsbevidst tømrer
Med mere end 40 års erfaring og kontor i Ølstykke kører Bingers Byggeservice i en radius af 35 kilometer, hvor jeg hurtigt kan rykke ud til din ejendom. Hos Bingers Byggeservice er grundstene både høj kvalitet og god kommunikation. Du kan trygt regne med, at Bingers Byggeservice tager professionel hånd om din tømreropgave fra start til slut.