Sådan gør I affaldssortering lettere i foreningen
En god affaldssortering gør hverdagen nemmere og sikrer, at ressourcerne bliver genanvendt mest effektivt. For mange foreninger kan det dog være en udfordring at få alle til at engagere sig i korrekt affaldssortering – men med de rette tiltag kan bestyrelsen spille en afgørende rolle i at gøre sorteringen både lettere og mere effektiv.

Flere andelsforeninger oplever, at det kan være svært at få alle i foreningen til at sortere korrekt. Uklare retningslinjer, manglende viden eller simpel vane kan stå i vejen for en smidig affaldshåndtering.
Og selvom det i dag er et lovkrav, at alle kommuner i Danmark skal sortere affald i de samme 10 fraktioner for at skabe en ensartet og effektiv håndtering, kan det stadig være vanskeligt at få alle med. Så hvordan kan bestyrelsen hjælpe med at gøre affaldssortering til en naturlig og ubesværet del af hverdagen? Få i artiklen her fem råd, der kan lette affaldssorteringen i jeres forening.
De 10 affaldsfraktioner
- Madaffald
- Restaffald
- Papir
- Pap
- Glas
- Metal
- Plast
- Mad- og drikkekartoner
- Farligt affald
- Tekstilaffald (skal implementeres senest 2025)
På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om, hvordan dit affald skal sorteres.
Fem gode råd til affaldssorteringen
Tydelig skiltning og vejledning
En af de vigtigste faktorer for succesfuld affaldssortering er, at beboerne nemt kan finde de rigtige affaldsbeholdere. Sørg derfor for at placere tydelige og letforståelige skilte ved hver container. Det kan være en god idé, at bruge store, farverige skilte, der klart viser, hvad der skal i hver beholder, samt sørger for, at de er synlige fra lang afstand. Tydelig skiltning reducerer forvirring og gør det lettere for beboerne at sortere korrekt.
En samlet affaldsstation gør det nemt at finde vej
En affaldsstation, hvor alle containere er samlet ét sted, sparer både tid og frustration for beboerne. Når alle affaldsbeholdere er centralt placeret og let tilgængelige, slipper folk for at løbe fra den ene ende af gården til den anden. Et overskueligt affaldssystem gør det lettere at sortere korrekt, og samtidig reduceres risikoen for, at folk undgår at sortere og smider alt i restaffaldet.
Flersproget kommunikation
I mange andelsforeninger er der ofte en bred vifte af kulturer og sprog. For at sikre, at alle forstår, hvordan affaldet skal sorteres, er det vigtigt at tilbyde information på flere sprog. Dansk og engelsk er et godt udgangspunkt, men hvis foreningen har beboere, der taler andre sprog, kan det være en god idé at inkludere disse på jeres skiltning og informationsmateriale. Det vil gøre det lettere for alle at forstå, hvordan affaldet skal sorteres.
Effektiv affaldshåndtering – forebyg overfyldte containere
En anden vigtig faktor er, at affaldscontainerne ikke bliver overfyldte. Hvis affaldscontainerne er fyldt til randen, vil beboerne begynde at smide affald udenfor eller i den forkerte beholder. Undersøg derfor, hvor hurtigt affaldscontainerne fyldes, og sørg for at justere tømmefrekvenserne, så de altid er klar til at tage imod affald. En veldrevet affaldsstation betyder, at beboerne kan affaldssortere uden unødvendig forvirring.
Gør sorteringen endnu lettere ved hjælp af apps
For at gøre affaldssorteringen endnu nemmere for beboerne, kan man opfordre til at bruge apps, som guider én til at sortere affaldet i den rigtige affaldsfraktion. Der findes i dag flere apps, der kan guide beboerne til at finde ud af, hvor de skal smide specifikke typer affald. For dem, der ikke er teknisk anlagte, kan man supplere med fysiske guides og billeder ved containerne, så alle kan følge med.
Kommunale initiativer gør affaldssorteringen nemmere
Københavns Kommune tilbyder initiativet “Grøn Genvej”, der skal fremme bedre affaldssortering ved at give foreninger mulighed for at få gennemgået og optimeret deres nuværende affaldsløsning.
Flere kommuner i Danmark tilbyder lignende tiltag for at gøre affaldssorteringen nemmere for borgerne. For eksempel har Hvidovre Kommune udviklet appen Hvidovre Affald, som ikke blot gør affaldssorteringen mere overskuelig, men også giver borgerne nem adgang til information om deres individuelle affaldsordning – herunder tømmedatoer og driftsopdateringer.
“Grøn Genvej”: Skal gøre det nemmere at affaldssortere
“Grøn Genvej” er et forløb, som Københavns Kommune står bag, og er for boligforeninger, der vil optimere deres affaldshåndtering. Med “Grøn Genvej” kan jeres forening få:
- Bedre indretning af affaldssystemet – i løbet af 3-6 måneder tilpasses affaldsstationerne, så de understøtter bedre affaldssortering.
- Kommunikationsmateriale – bestyrelsen får en kommunikationspakke som gør det let og overskueligt at informere og engagere beboerne om de nye affaldstiltag
- En startpakke – beboere, der endnu ikke sorterer madaffald, får en startpakke med en grøn køkkenkurv samt inspiration til en smart og pladsbesparende affaldssortering i hjemmet.
Foreninger i Københavns Kommune kan tilmelde sig og få hjælp til at gøre affaldssortering til en nem og naturlig del af hverdagen.
TIP: Det er jeres kommune, der står for at indsamle affaldet, men sorteringsmetoderne varierer. Hvordan I skal sortere afhænger derfor af, hvor I bor. Kommuner tilbyder forskellige løsninger, f.eks. separate beholdere, affaldsstationer i nabolaget eller genbrugspladser. Undersøg på jeres kommunes hjemmeside, hvordan I skal sortere jeres affald – og om jeres kommune tilbyder et eller flere tiltag, der gør det lettere at affaldssortere korrekt.