Sådan får I en smuk og langtidsholdbar trappeopgang
Trappeopgangen udsættes dagligt for meget trafik, der med tiden slider på opgangen. Gælder det jeres opgang, og trænger den derfor til en opfriskning, er der her gode råd at hente. Vi har nemlig forhørt os hos Christoffer Holm fra AL & Holm Malerfirma ApS, der på årlig basis udfører mange renoveringer af trappeopgange.

Trappeopgangen er typisk et af de mere trafikerede områder i en ejendom for både beboere, gæster, håndværkere og postbude bruger den dagligt. Især i ældre ejendomme kan det tydeligt ses – slidte trin, afskallet maling og gamle elinstallationer vidner om mange års flittig brug. Gælder det jeres forening, er det muligvis tid til at se ind i en renovering af opgangen.
Om en ordentlig omgang maling er nok eller om der skal en større renovering til er selvfølgelig noget, I skal tage stilling til i fællesskab. Når beslutningen er truffet, handler det om at finde den rette til at varetage arbejdet, forklarer malermester Christoffer Holm hos AL & Holm Malerfirma ApS.
Ved større renoveringer af trappeopgangen vælger mange foreninger at benytte en totalentreprenør for at sikre en gnidningsfri proces. Hos AL & Holm Malerfirma ApS kan de tage hånd om hele projektet, fra planlægning til færdigt resultat, så beboerne slipper for at koordinere malere, murere, elektrikere og gulvmænd selv. De tilbyder både løsninger til foreninger, der blot ønsker at få malet opgangen, og til dem, der har behov for en komplet totalrenovering – altid med fokus på kvalitet og et flot, langtidsholdbart resultat.
Grundig besigtigelse sikrer et godt resultat
Uagtet om opgangen blot skal males, eller om der er tale om en totalrenovering, er det vigtigt med en grundig vurdering for at sikre det bedste resultat. Derfor bør processen altid starte med en besigtigelse af opgangen.
“Vi giver aldrig en pris uden at have været ude og se på en opgave først. Når vi modtager en henvendelse fra 3byggetilbud.dk, ringer vi til foreningen for at aftale en dag, hvor vi kan komme ud og se trappeopgangen. Alt afhænger af, hvad foreningen har beskrevet. Som regel tager jeg selv ud først, men hvis der eksempelvis skal skiftes gulv, eller der er billeder af en større murerreparation, tager jeg en gulvmand eller en murer med. På stedet taler vi med foreningen om deres ønsker, og på den baggrund udarbejder jeg et tilbud, som jeg efterfølgende sender til dem, forklarer Christoffer Holm.
Eksperten tilføjer, at mange foreninger allerede har en plan for deres renovering af opgangen klar, når de kontakter AL & Holm Malerfirma ApS – men har foreningen ikke en plan, står Christoffer Holm og hans team selvfølgelig klar til at dele ud af deres erfaringer.
“Ofte har foreningerne ret godt styr på, hvad de ønsker skal ske. Men ser vi nogle ting, som de ikke selv har set, siger vi det selvfølgelig og så lytter de gerne til os. Det kan være, at jeg kommer ud og kan se, at der er brug for, at en murer skal ind og reparerer noget, inden der kommer en maler på. I sådanne tilfælde rådgiver vi altid, så foreningen får det bedst mulige resultat. Og så vil vi altid gerne rådgive i forhold til farver osv. – men vi går aldrig ind og fortæller nogen, at de skal gå med en bestemt løsning. Det er naturligvis deres beslutning alene.”
Sådan forløber en opgangsrenovering
Når retningen er sat, I har valgt håndværker, og der er lagt en plan, er det tid til at sætte gang i renoveringen. Forløbet afhænger naturligvis af, hvad der skal laves – om det blot er maling af vægge og lofter, eller om hele opgangen skal moderniseres med nyt gulv, ny maling, nye belysning, elinstallationer m.v.
Renoveringen starter typisk ved, at opgangen klargøres, så håndværkerne kan komme til. Dét skal beboerne stå for, og der varsles derfor i god tid, inden renoveringen går i gang.



“Når vi har fundet en dato for opstart, varsler vi typisk en uge til 14 dage før om, at vi kommer og at de derfor skal sørge for, at barnevogne, sko og andre sager er væk, så vi kan komme til,” fortæller Christoffer Holm og tilføjer om fremgangen for en totalrenoveringen:
“Omfatter renoveringen udskiftningen af linoleum, vil en gulvmand gå ind og demontere det gamle gulv og de gamle lister og kører det væk. Så skal vi – malerne – samt murerne og elektrikerne i gang. Forløbet afhænger naturligvis af projektets omfang, men skal der eksempelvis udskiftes lamper, fjerner elektrikeren de gamle elinstallationer, gør riller klar samt sætter belysning op til os håndværkere, så vi kan arbejde videre. Så kommer mureren ind og reparerer det, han skal, og så kommer maleren på derefter. Herefter kommer gulvmanden tilbage og lægger det nye gulv, typisk linoleum, og til slut elektrikeren kommer tilbage og hænger de nye lamper op. På den måde kommer vi igennem det hele”.
Koordination og tidsramme
Forløbet afhænger som sagt af projektets karakter og omfang, men selv i tilfælde af, at der skal flere faggrupper i arbejde, har I kun én kontaktperson hos AL & Holm Malerfirma ApS. Christoffer Holm forklarer:
“Det er som sagt mig, der kommer ud og besigtiger opgangen og mig der udarbejder og sender tilbuddet. Men det er ligeledes mig, der står for det hele med underentreprenørerne. Foreningen kommer ikke til at skulle stå for noget – det er mig, der står for det hele. Jeg sørger for, at de forskellige fagpersoner kommer og udfører det arbejde, de nu skal – og så følger jeg, som projektet skrider frem, op på at arbejdet udføres ordentligt”.
Eksperten forklarer, at det typisk tager et par uger, omkring 3 til 5 uger, at færdiggøre renoveringen af en trappeopgang, men understreger, at det varierer og afhænger af flere faktorer. Jo mere komplekst projektet er, desto flere faggrupper skal der på og koordineres mellem, og desto længere tid vil arbejdet tage. Samtidig spiller ejendommes størrelse en rolle: En større ejendom betyder flere opgange, der trænger til en opfriskning.
Når arbejdet er færdigt, får foreningen tilsendt en vedligeholdelsesplan, der sikrer, at den nyrenoverede opgang holdes pæne i mange år frem.
“Når vi er færdige sender vi altid en vedligeholdelsesplan for gulvet med, som foreningen kan give videre til deres rengøringsfirma. På den måde ved rengøringsfirmaet, hvad sæbe der skal bruges, og hvordan gulvet bedst rengøres – så det gerne holder 30-40 år. Vedligeholdelsesplanen er både på engelsk og på dansk, for vores erfaring er at mange ansatte i rengøringsfirmaer taler engelsk, og dem vil vi gerne imødekomme.”
Gode råd til en vellykket opgangsrenovering
En opgangsrenovering indebærer mange beslutninger, og det kan være en fordel at tænke langsigtet. Her er nogle gode råd, der kan gøre processen lettere og sikre jeres forening et flot og holdbart resultat.
Planlæg i god tid
En vellykket renovering kræver god planlægning. Jo bedre foreningen har afklaret ønsker og behov, desto lettere bliver processen – både for beboerne og håndværkerne.
Tænk flere projekter ind på én gang
Skal foreningen alligevel i gang med en større renovering, kan det være smart at få flere ting ordnet samtidig. Christoffer Holm forklarer:
“Hvis foreningen drømmer om et nyt dørtelefonanlæg, er det oplagt at få det installeret, mens elektrikeren allerede arbejder i opgangen. Men det afhænger selvfølgelig af foreningens behov – nogle ønsker blot maling af vægge og lofter, og det hjælper vi naturligvis også med.”
Nedsæt et lille farveudvalg
Christoffer Holms erfaring er, at farvevalg ofte er det, der tager længst tid at beslutte. Mens valg af gulve og belysning som regel går hurtigt, kan farver dele vandene og føre til lange diskussioner i foreningen. For at undgå, at beslutningen trækker ud, anbefaler han, at foreningen nedsætter et lille farveudvalg, for på den måde sikres en mere effektiv proces, hvor beslutningen træffes af en mindre gruppe, frem for at skulle til afstemning blandt alle beboere – noget der ofte kan skabe uenighed.
“Vi anbefaler typisk, at foreningen udpeger et farveudvalg på to-tre personer. Hvis for mange skal blande sig, kan det skabe unødig diskussion. Vi har set eksempler, hvor beboere hænger afstemningssedler op, og så ender det med, at folk møder op i bestyrelseslokalet for at argumentere for deres farvevalg,” fortæller eksperten.
AL & Holm Malerfirma ApS: Stor erfaring med renovering af trappeopgange
Hos AL & Holm Malerfirma ApS har de stor erfaring med renovering af trappeopgange og ved, hvad der fungerer bedst – både praktisk og æstetisk. Christoffer Holm fortæller, at de gennem årene har stået for mange opgangsrenoveringer og derfor har en god fornemmelse for, hvilke løsninger der giver det bedste resultat.
“Vi er gode til at lave trappeopgange. Det er noget, vi har gjort mange gange, og vi ved, hvad der fungerer bedst,” forklarer Christoffer Holm. Med stor erfaring i ryggen kan de både rådgive om farvevalg, materialer og de praktiske løsninger, der skaber en holdbar og harmonisk opgang.