Sikkerhed og komfort i én pakke: Sådan kan dørautomatik forbedre jeres andelsboligforening
Opgrader din ejendom med dørautomatik – en løsning, der både letter hverdagen og øger sikkerheden.

Dørautomatik er ikke længere forbeholdt stormagasiner og kontorbygninger. Stadig flere beboelsesejendomme vælger at få installeret dørautomatik på yderdøre, gårdporte eller i kældergange. Men hvad er dørautomatik egentlig, og hvorfor bør jeres andelsboligforening også overveje at investere i det? Vi guider jer igennem mulighederne og fordelene.
Dørautomatik gør hverdagen lettere og øger sikkerheden for dig
Forestil dig en hverdag, hvor du ikke længere skal kæmpe med tunge døre, når hænderne er fulde med dagligvarer, pakker, cykler eller barnevogne. Dørautomatik sikrer, at alle – uanset alder og fysik – let kan komme ind og ud af bygningen eller ind i gården. Det er især nyttigt for ældre beboere eller personer med nedsat mobilitet. Desuden kan det være en stor hjælp for børnefamilier, hvor en simpel tur ud ad døren kan være en logistisk udfordring. Og det bedste? Dørene lukker helt automatisk, så hvis nogen eller noget er i vejen, forbliver de åbne.
Der findes mange forskellige former for dørautomatik, herunder både automatisk døråbning gennem fx en sensor, knap eller kontakt, men også dørlukkersystemer, der sikrer, at døren altid glider stille og roligt tilbage på plads af sig selv, efter du har åbnet den. Fælles for begge løsninger er, at døren altid lukker korrekt og ikke udsættes for pludselige smæk, ryk eller hårde slam, der forringer dørens levetid og ofte også er til gene for beboerne i de omkringliggende lejligheder.
Dørautomatik bidrager også til energibesparelse ved at minimere tiden, hvor døren står åben, hvilket reducerer varmetab. Desuden kan automatiske dørlukkere bidrage til et behageligt indeklima ved at forhindre træk, der nogle gange kan nå helt ind i lejlighederne i ældre bygninger. Og endnu et plus er, at i tilfælde af brand kan en automatisk dørlukker være en livredder, da den sørger for, at døre lukker hurtigt og effektivt, hvilket kan forhindre flammer og røg i at sprede sig.
Når en dør bruges flittigt, som er tilfældet for fx opgangsdøre eller gårdporte, udsættes den for ekstra slid, hvilket kan ende med at koste mange penge i vedligehold og reparationer – ligesom det kan være til stor frustration for både beboere og bestyrelse, hvis døren pludselig strejker.
Implementeringen af dørautomatik kan altså gøre dagligdagen lettere og mere behagelig for alle beboere.
Hvilke parametre skal du overveje, inden du vælger den endelige løsning?
Når I overvejer at installere dørautomatik, er der flere parametre at tage højde for. Det er vigtigt at vælge en løsning, der passer til ejendommens arkitektur og beboernes behov. Overvej, om I ønsker sensoraktiverede døre eller måske trykknapper ved indgangene. Her er det afgørende at få kompetent rådgivning fra eksperter, der kan guide jer gennem mulighederne og sikre, at I får den bedste løsning til jeres specifikke situation. Dette vil også omfatte overvejelser om vedligeholdelse og eventuelle omkostninger forbundet med installation og drift.
Ofte kan en bekymring gå på, om et automatisk dørsystem vil skille sig for meget ud fra resten af bygningens æstetik. Men faktisk kan knapper, kontakter og andre synlige dele ofte fremstilles, så de passer til bygningens udtryk, uanset om jeres bygning er af ældre dato eller helt nybygget.
Det kan også være værd at overveje, om I skal kombinere andre adgangssystemer med dørautomatik. Det kan fx være ved at kombinere dørtelefoner med en automatisk døråbner. Forestil dig, at nogen ringer på døren til jeres bygning. I stedet for at gå hele vejen ned, kan du med det samme se og tale med vedkommende – lige fra stuen, kontoret eller mødelokalet.
Med denne smarte løsning kan beboerne nemt tjekke, hvem der vil ind i bygningen og med et enkelt tryk åbne døren, hvis de vil byde gæsten indenfor.
Lovpligtige eftersyn
Når I overvejer at installere dørautomatik i jeres andelsboligforening, er det vigtigt at være opmærksom på de lovpligtige sikkerheds- og serviceeftersyn, der skal udføres. Selvom det kan lyde som en ekstra opgave, er disse eftersyn faktisk en stor fordel. De sikrer, at anlæggene altid opfylder de nyeste sikkerhedsstandarder og fungerer optimalt. Regelmæssige eftersyn kan forhindre potentielle problemer, før de opstår, og dermed spare foreningen for uforudsete udgifter og besvær.
For ejendomme med såkaldte “funktionsdøre”, der inkluderer flugtveje og brandventilation, er der krav om eftersyn mindst fire gange årligt. Dette kan virke omfattende, men det sikrer, at jeres beboere altid har en sikker og pålidelig flugtvej i nødsituationer.
Derfor bør I alliere jer med en kompetent og erfaren rådgiver
Når det kommer til dørautomatik, findes der ingen “one size fits all”-løsning. Det er derfor afgørende at få den rigtige rådgivning, inden I går i gang med en installation. Der findes et utal af forskellige sikkerhedsløsninger inden for dørautomatik, og den mest optimale løsning vil altid variere fra forening til forening.
Derfor kan det være en god idé at vælge en leverandør, der ikke kun kan levere og installere jeres dørautomatik, men også tilbyde omfattende rådgivning og service. En leverandør, der kan stå for både installation og vedligeholdelse, sikrer en problemfri oplevelse og giver jer tryghed i, at I altid kan få hjælp fra professionelle, der kender jeres system. På den måde er det lettere for foreningen at overholde de lovpligtige krav og sikre, at dørene altid er i topform – en klar win-win for både sikkerhed og komfort. Ved at alliere jer med en kompetent rådgiver, kan I sikre, at løsningen er skræddersyet til netop jeres forenings behov og budget.
Er det tid til at se på mulighederne for dørautomatik i jeres boligforening?
Vil du vide mere om dørautomatik, og hvilken løsning der vil passe jeres andelsboligforening? Så kontakt Mejlshede Gruppen.
