Ejendomsservice
Ejendomsservice er en bred vifte af de arbejdsopgaver, som sikrer, at der holdes trit med foreningens ejendom og fællesarealer. Faget spænder vidt og bredt – og derfor er det en god idé at prioritere i boligforeningen.

Hvad er ejendomsservice?
Ejendomsservice dækker over alle de almindelige arbejdsopgaver, som skal til for at boligforeningens ejendom og fællesareal er intakte og vedligeholdte. Dette er for eksempel renhold af foreningens områder, grønt arbejde, opsyn af ejendommen, rengøring og glatførebekæmpelse.
Virksomheden, som udbyder ejendomsservice, gør boligforeningens drift enkel for alle. Ved opstart udformes der er servicekontrakt indeholdende en arbejdsbeskrivelse samt tidsintervaller for, hvornår opgaverne udføres. Arbejdet kan herefter igangsættes, og foreningen skal ikke tænke mere på det. Som alsidige fagfolk sørger virksomheden for at udføre de serviceopgaver, som skal til for at vedligeholde foreningen.
Ejendomsservicefirmaet fungerer som bestyrelsens højre hånd. Bestyrelsens arbejde gøres lettere, da firmaet står for alt, som kan laves på ejendommen og fællesarealerne.
Derfor er ejendomsservice en god idé
Ejendomsservice er en vigtig del af den faste drift af boligforeningen og bringer en række fordele med sig. Det aflaster bestyrelsen for koordinering og arbejdsopgaver, så de kan fokusere på deres kerneopgaver. Mange boligforeninger har også andre servicekontrakter, for eksempel på varmeanlæg, porte og andre installationer, som skal serviceres løbende. Derudover hjælper virksomhederne også med koordinering med håndværkere, når der udføres arbejde på bygningen.
Prioritering af ejendomsservice betyder også, at der mindskes risiko for større og mere omkostningsfulde renoveringer på ejendommen.
Ejendomsservicefirmaerne sørger for, at ejendommen bliver nøje overvåget og løbende vedligeholdt for at minimere risikoen for skader. Samtidig har beboerne altid mulighed for at kontakte ejendomsserviceselskabet, hvis der opstår problemer i fællesområderne.
Hvis der er mindre opgaver som en udskiftning af en pære eller en defekt brandalarm, kan beboerne kontakte ejendomsservicevirksomheden, som hurtigt løser problemet. Ved større opgaver, der kræver håndværkere og økonomisk godkendelse fra bestyrelsen, sørger virksomheden for at tage kontakt til de relevante parter. Derudover benytter virksomhederne ofte en fast håndværkerliste med pålidelige samarbejdspartnere, der sikrer høj kvalitet i arbejdet.
Hvilke opgaver er typiske inden for ejendomsservice?
Der er ikke en standardopskrift på, hvilke opgaver som ejendomsservicefirmaer typisk udfører. Inden for ejendomsservice findes et væld af forskellige opgaver, som fagfolkene kan løfte.
Ejendomsserviceopgaver
Vicevært – og beboerservice
- Håndværkerservice
- Løbende tilsyn af brandalarmer
- Kontrol af lyskilder og udskiftning af elpærer
- Tilsyn og justering af dørpumper og lign.
- Indrapportering af fejl og mangler på ejendommen
- Bindeled mellem nødvendige håndværkere
- Administration af flytninger og nøgler
Vintervedligehold
- Snerydning
- Saltning
Generel opsyn
- Kontrol af bygningens overordnede tilstand
- Vedligeholdelse af sikkerhedsudstyr såsom brandalarmer og branddøre
- Kontrol af fællesområder
- Kontrol af tekniske installationer
Renholdelse/rengøring
- Trappevask og støvsugning
- Renholdelse af udearealer
- Renholdelse/tømning af renovationsområder og storskrald
- Skaktning
- Ajourføring med forbrændingens tømmekalender
- Vinduespudsning
- Fejning af p-pladser m.m.
- Kommunal kontakt
- Renholdelse af kælder og fællesområder
- Afspritning
Vedligehold af grønne områder
- Græsslåning
- Hækkeklipning
- Ukrudtsbekæmpelse
- Kantklipning
- Lugning
- Beskæring af grønt
Skræddersyede løsninger
Det er en fast procedure at udarbejde en kontrakt mellem ejendomsserviceudbyderen og boligforeningen, som klart beskriver de opgaver, ejendomsservicefirmaet skal varetage. Arbejdsbeskrivelserne skræddersyes til foreningens specifikke behov og kan variere betydeligt afhængigt af, hvad den enkelte forening har brug for.

Fleksibilitet er en vigtig del af ejendomsservice, og udbyderen står klar til at hjælpe boligforeningen med ekstra opgaver, der ligger uden for den aftalte arbejdsbeskrivelse.
Ofte er glatførebekæmpelse er en opgave, der tilføjes efter behov. Da det kan være svært at forudsige vinterens omfang, fastsættes prisen efter, hvor ofte der er behov for ydelsen.
Hvad koster det at få ejendomsservice i andelsboligforeningen?
Det varierer meget, hvad det koster at få ejendomsservice i boligforeningen, da det spreder sig over et bredt spænd af opgaver. Derudover varierer størrelsen på boligforeninger også – hvor nogle foreninger har større ejendomme med adskillige opgaver, kan andre foreninger også være små og have en kort liste af opgaver der ønskes udført.
Ejendomsservice er desuden en service som udføres løbende på ejendommen. Derfor er tilbudsgivningen også anderledes end, hvad man ellers kender for håndværkerfaget, hvor der gives et engangstilbud.
Baseret på den udarbejdede arbejdsbeskrivelse fastsættes en pris, som faktureres til boligforeningen på månedlig basis. Da servicen leveres løbende, indgår der desuden en opsigelsesperiode i aftalen for at sikre kontinuitet og klare vilkår for begge parter.
Nemmere proces med en fast kontaktperson
Når boligforeningen har indgået en fast kontrakt med et ejendomsservicefirma, er det en fordel at udpege et medlem af bestyrelsen som ansvarlig for kommunikationen med virksomheden. At have en fast kontaktperson skaber en mere effektiv arbejdsproces, da kommunikationen bliver samlet ét sted, og virksomheden ved, hvem de skal henvende sig til i bestyrelsen.
En god dialog og klar forventningsafstemning er afgørende for at opnå det bedste resultat i samarbejdet.
Læs også