Derfor bør andelsboligforeningen prioritere et altaneftersyn
Der er god grund til at være opmærksom på altanerne i andelsboligforeningen. Teknologisk Institut skønner nemlig, at omkring 50.000-100.000 altaner i Danmark er i risiko for nedstyrt. Vedligeholdelse af altaner kan derfor være en økonomisk - og ikke mindst sikkerhedsmæssig fortjeneste, hvis skader opdages i tide. Altan.dk gør os her klogere på, hvornår det er tid til et altaneftersyn, og hvorfor det er vigtigt at prioritere sådan et tjek.

Sommerens varmere dage betyder at andelshaverne tilbringer mere tid ude på altanerne. Altanen er ment som et fristed, hyggested og et sted, hvor familien kan samles. Men faktisk er der et stort antal af potentielt usikre altaner i Danmark. Derfor er der god grund til at prioritere altaneftersynet i andelsboligforeningen. Altan.dk, der er Danmarks største leverandør af altaner, forklarer i denne artikel, hvilke altaner, der især er i risiko for nedstyrt, samt hvornår det er en god idé at få et altaneftersyn.
Disse altaner er i risikozonen
Der findes særligt én altantype, af en vis alder, der er i risiko for at have nedsat bæreevne på grund af skader i bærejernene. Skader, der i værste tilfælde kan betyde, at altanen er farlig at opholde sig på. Altanen kaldes den udkragede betonaltan med udliggerjern. Det er en ganske udbredt altan i Danmark. Faktisk findes der mellem 38.000-50.000 altaner af netop denne type i Danmark.
Man har gennem tiderne haft forskellige måder at bygge altaner på, og i en periode fra ca. 1900 – 1950 lavede man rigtig mange betonaltaner med udliggerjern,
siger Marketingchef hos Altan.dk, Ulrik Knudsen.
Især altaner fra 1943-1949 er udsatte, da man havde materialemangel under krigen og derfor lempede på bl.a. kravene til konstruktioners bæreevneoverskud. Derfor er altanen mere følsom overfor korrosion. Korrosion er utilsigtet nedbrydning af ophænget, hvilket udgør en høj risiko på sikkerheden.
5 grunde til at få udført et altaneftersyn
- Et altaneftersyn vil give dig ro i maven og kan i yderste tilfælde afværge en ulykke.
- Det er andelsboligforeningen, som har ansvar for at vedligeholde altanens konstruktion. Det betyder altså, at det er foreningens ansvar, hvis altanen på ejendommen falder ned som følge af forsømt vedligehold.
- Når en altan falder ned, er det ofte IKKE en ”pludseligt opstået” hændelse og derfor dækker forsikringen ikke.
- Gamle betonaltaner, af den type som er i risikozonen, er ofte små og ikke særlig brugbare. Det vil ofte være muligt at erstatte den usikre altan med en større – og man kan sagtens genskabe det originale design, hvis det ønskes.
- En ny, større og sikker altan vil altid være attraktiv ved et evt. salg af andelsboligen.
Kom ulykken i forkøbet
Det er ikke alene selve altanens konstruktion, som udgør sikkerhedsrisikoen for altanen, men også alderen herpå. Med tiden vil der nemlig opstå risiko for dannelse af kondens omkring jernet i betonen og murværket. Jernet vil dermed begynde at ruste, da der ikke fandtes samme krav til korrosionsbeskyttende behandling af jernene for 50-100 år siden. Bæreevnen forringes gradvist indtil det punkt, at altanen falder ned, hvis skaden ikke bliver opdaget i tide.
siger Ulrik Knudsen, Altan.dk
”Hos Altan.dk anbefaler vi derfor, at alle altaner der er 50 år eller ældre bør få et eftersyn. Hvis man desuden ser plamager, pletter, revner eller afskalninger i betonen, er det også en god idé at kontakte en ekspert – også selvom altanen er yngre.”
11 tegn du bør holde øje med på din altan
- Revner i belægning eller pudslag på oversiden af altanpladen.
- Hult-lydende belægning/pudslag på oversiden (høres som en hul lyd ved bankning med f.eks. hammer).
- Revner i altanpladen.
- Begyndende afskalninger.
- Rødbrune udfældninger på betonoverfladen.
- Hvide og/eller rødbrune udfældninger på altanens underside.
- Afskallende eller udbulende maling på altanens underside.
- Revner i murværket omkring altanpladen.
- Forvitrede fuger i murværket omkring altanpladen.
- Utætte elastiske fuger, f.eks. under altandør eller langs evt. hulkehl.
- Revner og rust omkring evt. rækværks fastgørelser er visuelle defekter i form af revner, afskalninger og udfældninger.




Vær opmærksom på usynlige skader
Selvom man ikke ser visuelle skader på altanerne, kan det stadig sagtens være tid til en altanrenovering på andelsboligforeningens altaner. Derfor anbefaler Altan.dk et altaneftersyn, når altanerne har ramt de 50 år. Det er nemlig ikke altid til at se, hvornår et altaneftersyn er nødvendigt. Hos Altan.dk er det ikke en sjældenhed, at ikke-visuelle skader også er til stede på altanerne. I en undersøgelse fra Teknologisk Institut, hvor 100 altaner blev undersøgt, understreges denne tendens også. Her havde 58% af de undersøgte altaner visuelle skader. Af disse altaner med visuelle skader havde 20 % fremskreden korrosion, og 44 % havde svær korrosion af bærejernene.
Af de 42 % altaner som så ud til at være sikre, havde alligevel mere end 40 % fremskreden eller svær korrosion af ophænget. Selvom altanerne så intakte ud var flere altså i betydelig, dårlig stand, som i værste fald kan medføre nedstyrt.
Skaderegistrering af altaner
Altaner med visuelle skader
Altaner uden visuelle skader, men alligevel med fremskreden eller svær korrosion
Forsikringen dækker ikke altid
Når det kommer til vedligeholdelse af altanerne i andelsboligforeningen, fremgår det i ABF-standardvedtægter, at andelshaveren står for vedligeholdelsen af altanens indvendige sider og foreningen står for den udvendige, herunder de bærende konstruktioner. Forsikringen stiller krav til, at bygningsejeren, i dette tilfælde andelsboligforeningen, har til ansvar at vedligeholde altanerne i de bærende konstruktioner.
Selvom altanerne er dækket af andelsboligforeningens forsikring, er det ikke altid, at forsikringsselskaberne dækker skaden i tilfælde af nedstyrt af en gammel betonaltan.
Man har begrebet pludselighed, hvor både årsagen til skaden og virkningen skal være pludselig. Det skyldes, at forsikringsselskaberne ikke ønsker at dække skader, som opstår pga. forsømmelser og manglende vedligeholdelse. Og en langsom tæring over årtier i et jern er ikke pludseligt – også selvom det er skjult,
Forsikringsekspert Tine Aabye til Grundejernes Investeringsfonds magasin, Bedre Boliger nr. 4


Uvidenhed er ingen undskyldning
Som følge af at en altan kollapsede i Nykøbing Falster i 2016, har Bygningsreglementet udgivet en vejledning, som har til formål at gøre altanejere opmærksomme på at identificere, vedligeholde og reparere altaner.
I forbindelse med et andet kollaps af en altan i Kolding i 2020 anvendte retten Bygningsreglementets vejledning til bestemmelse af, hvem der var den skyldige i skaden. Vejledningen fortæller: ”At hvis man oplever begyndende tegn på nedbrydning, er det en god ide at få en fagperson til at vurdere skaderne. Det havde bygningsejeren ikke gjort i dette tilfælde.”
Rettens konklusion blev på baggrund af dette, at selv om bygningsejeren ikke kunne se, at altanen var i fare for kollaps, var der andre skader, der burde have fået bygningsejeren til at udføre et altaneftersyn og dermed opdage de skjulte skader i altanens bærejern.
Få nye, større og bedre altaner
Hvis altaneftersynet viser, at der er behov for en større renovering eller en udskiftning af altanerne, anbefaler Altan.dk at se ind i mulighederne for udvidelse af altanerne.


”Gamle betonaltaner, af den type som er i risikozonen, er ofte små og ikke særlig brugbare. Det vil ofte være muligt at erstatte den usikre altan med en større, sikker og mere funktionel model – og Altan.dk kan sagtens genskabe det originale design, så altanerne passer til ejendommen,” afrunder Ulrik Knudsen fra Altan.dk.
Kontakt Altan.dk til jeres altaneftersyn
Hvis I ønsker at vide mere om altaneftersyn, kan I kontakte Altan.dk til en uforpligtende samtale. Altan.dk kan kontaktes på 70 70 20 18 og vejleder jer til den rette løsning.
I kan desuden læse mere om altaneftersyn her.