Bruger I jeres vedligeholdelsesplan rigtigt?
Byens Byggerådgivning erfarer at flere og flere foreninger, der får udarbejdet en vedligeholdelsesplan, er i tvivl om dens egentlige funktion og nytte – og derfor har de svært ved at bruge den. Lad os tage dig gennem fordelene ved en brugbar vedligeholdelsesplan, så I kan gå fra at have et langt, kompliceret dokument, til et værdiskabende overblik over ejendommen.

Som andelsboligforening er det ejendommen, der bringer jer sammen. Ejendommen er udgangspunktet i jeres fællesskab og det er den, der faciliterer jeres naboskab. På en måde er det også den, der passer på jer – og på samme måde skal I passe på den.
Men hvor skal man starte? Hvordan læser man sig gennem de mange sider, og hvordan handler man på dem?
“Der er rigtig mange foreninger, som er glade for deres vedligeholdelsesplan og det overblik den fører med sig. Dog møder vi også foreninger, som har fået udarbejdet vedligeholdelsesplaner, der er svære for dem at forholde sig til,” fortæller Thomas Eriksen fra Byens Byggerådgivning:

Byggerådgiver og Partner
Byens Byggerådgivning
“Alle ejendomme er forskellige og derfor er det vigtigt at vi, i branchen, ikke læner os op ad standarder, men i stedet ser hver ejendom med friske øjne. Med en tilpasset vedligeholdelsesplan, er det langt nemmere for bestyrelsen at skabe overblik over tilstanden på deres ejendom og på fremtidens vedligeholdelsesarbejder.”
En vedligeholdelsesplan er en rapport der beskriver tilstanden på en ejendom – typisk opdelt i 20 bygningsdele. Den er udarbejdet af en professionel og erfaren bygningskonstruktør, ingeniør eller arkitekt, der har besigtiget ejendommen – både udvendigt og indvendigt.
Vedligeholdelsesplanen skaber tryghed for den enkelte andelshaver af flere årsager: Alle ved, at en ejendom har brug for vedligehold, og med rapporten følger et overblik over ejendommens tilstand samt en prioriteringsliste over renoveringsarbejder over en 10-årig periode. På den måde kan I sørge for, at de vigtigste vedligeholdelsesarbejder igangsættes i tide, I undgår uforudsete udgifter og ubehagelige forskrækkelser. I sidste ende, bliver jeres boliger også nemmere at sælge.
Som andelshaver er det mere end i orden at stille krav til jeres vedligeholdelsesplan, da det er jeres redskab til at passe på jeres ejendom. Mikkel Panton fra Byens Byggerådgivning fortæller:

Byggerådgiver og Partner
Byens Byggerådgivning
“Da rapporten gennemgår hele bygningen, kan den være meget lang – derfor er det vigtigt, at man som andelshaver stiller krav til sin rådgiver; hvordan skal man prioritere sin vedligeholdelse? Hvilke økonomiske udsving kan vi forvente?”
På den anden side af rapporten står byggerådgiverne, som arbejder med vedligeholdelsesplaner og renoveringsprojekter til hverdag. De anskuer udarbejdelsen af vedligeholdelsesplanen som en øvelse, der kræver større faglighed, end blot den byggetekniske: “Noget af det vigtigste i vedligeholdelsesplaner er, at de er tilpasset den enkelte ejendom og er overskuelige for bestyrelsen og beboerne. I vores branche kan en vedligeholdelsesplan ofte ende ud i et spindelvæv af effektivitet og standarder, frem for kvalitet og tilpasning – men det er ikke holdbart, da to ejendomme aldrig er ens”, fortæller Lucas Grandahl Schmidt fra Byens Byggerådgivning:

Byggerådgiver og Partner
Byens Byggerådgivning
“Det som gør de danske byer specielle og bevaringsværdige, er blandt andet diversiteten i den eksisterende bygningsmasse. Hvis en byggerådgiver glemmer at tage højde for de store forskelligheder man finder i byen, og bare tager udgangspunkt i standarder, er en vedligeholdelsesplan et overflødigt værktøj.”
Når Lucas Grandahl Schmidt fortæller om sine erfaringer, lægger han stor fokus på processen ved udarbejdelsen af vedligeholdelsesplanen. Hvis andelsboligforeningen skal stå med et brugbart værktøj, er der især fire dele af forløbet, som er vigtige:

Registreringen
Gennemgangen og registreringen af ejendommen er essentiel for en tilpasset vedligeholdelsesplan. Den tager typisk 2-4 timer, alt efter størrelsen på ejendommen og er, sammen med bestyrelsens erfaringer, grundlaget for rapporten.
Vedligeholdelsesplanen udarbejdes
Når vedligeholdelsesplanen udarbejdes, kan bestyrelsen læne sig tilbage. Byggerådgiveren gennemgår billeder, noter, bestyrelsens/beboernes egne erfaringer og, hvis nødvendigt, gamle arkiver af ejendommens byggehistorik.


Gennemgang/ præsentation
Når rapporten er udarbejdet, modtager bestyrelsen det første udkast til godkendelse.
Den endelige vedligeholdelsesplan sikrer, at bestyrelsen har et godt arbejdsværktøj til prioritering og planlægning af ejendommens fremadrettede vedligehold og styring af driftsøkonomi.
Det videre forløb/ fremtidsudsigten
Det sidste skridt i processen er en dialog om det kommende forløb: Hvad skal renoveres, og hvornår er det nødvendigt at gå i gang? Kan det, totaløkonomisk, betale sig at starte det ene eller andet sted?


Har din andelsboligforening en vedligeholdelsesplan?
Kontakt Byens Byggerådgivning for at lære mere om jeres muligheder:
Telefon: 53 70 04 81 | Mail: info@byens-byg.dk | Hjemmeside: www.byens-byg.dk