5 gode grunde til at renovere boligforeningen med fibercement
Flere og flere boligforeninger er begyndt at se mod fibercement, når foreningens ejendom skal renoveres. Og med god grund. Planker af fibercement har nemlig et hav af fordele og kræver minimal vedligeholdelse. Nordisk Brand Manager for Cedral, Mette Winther, gør os klogere på udviklingen og giver fem gode grunde til, hvorfor fibercement vinder indpas hos landets boligforeninger.

Flere og flere andelsboligforeninger kan se fordele ved at benytte sig af planker af fibercement ved renovering. Det kan for eksempel være facaden på en etageejendom, cykelskure, plankeværk, affaldsskure eller trappeopgange etableret i forbindelse med en udbygning.
Hvad er fibercement?
Fibercement bliver ofte brugt som alternativ til planker af træ og kan derfor ses på både facader og andre applikationer på bygninger – typisk i kombination med mursten, zink eller andre typer af facadematerialer
”Fibercement er et materiale, der blandt andet består af cement, kalk sand og vand, og derudover indgår der også naturlige fibre. I vores tilfælde er det træfibre, der omdannes til en form for masse, for at give materialet ekstra styrke,” fortæller Mette Winther, som er Brand Manager i Norden for Cedral, der leverer planker af fibercement til utallige boligforeninger. Hun fortæller, at det tit kan være svært at se forskel på almindelige træplanker og planker af fibercement: ”Plankerne ligner jo træ til forveksling – og særligt hvis man vælger dem med åretegninger. Man kan også få nogle med en helt glat overflade. Også de forveksles ofte med de velkendte træplanker på grund af den flotte finish og deres dimensioner.”
Plankerne ligner træplanker, men på grund af fibercements kvaliteter har de en lang række fordele sammenlignet med de velkendte træplanker. Eksempelvis modstår de både råd, svamp og insektangreb, og de er UV-bestandige. Det betyder at de kun kræver begrænset vedligeholdelse. Man slipper med andre ord for at male hvert andet eller tredje år, hvilket igen betyder, at man sparer både tid og penge på vedligeholdelse.
1. En ventilleret facade virker isolerende
Et af argumenterne for at benytte sig af fibercement til sin facade er, at det bidrager til optimering af klimaskærmen og dermed en reducering af energiforbruget. Fibercement facadeplanker skal altid monteres på en ventileret facade og beskytter mod vejr og vind, hvilket også har en positiv effekt på indeklimaet: ”Det er afgørende for fibercementplanken, at den monteres på en ventilleret facade, ellers er det, at man ikke udnytter plankens fulde potentiale. Der skal kunne cirkulere luft bag plankerne ellers risikerer man at afkorte levetiden på planken. Det er med andre ord afgørende, at planker i fibercement bliver monteret korrekt og efter gældende vejledning. Følger man anvisningen, får man en særdeles holdbar facade, der kræver minimal vedligeholdelse, og som tilmed virker isolerende,” forklarer Mette Winther.
2. Op til 50 års levetid
Planker af fibercement er blevet en populær løsning hos mange boligforeninger – blandt andet på grund af plankernes lange levetid: ”Cedral fibercementplanker har en levetid på op i mod 50 år og vores planker er malet med UV-bestandigt maling, der sikrer farven mange år frem.” forklarer Mette Winther.
Og netop UV-malingen gør det fordelagtigt for boligforeningerne: ”Plankerne falmer ikke indenfor kort tid. Vi giver 10 års garanti på farveægtheden, hvilket er et rigtigt godt argument, når vi taler boligforeninger. Det er nemlig med til at holde deres omkostningerne nede, at de ikke skal gå og male og udbedre løbende. Sidder der snavs på facaden kan den vaskes af i mildt sæbevand.” påpeger Mette Winther og tilføjer, at man dermed også skåner miljøet for både maling, træbeskyttelse og andre miljøbelastende stoffer, der ofte anvendes til vedligeholdelse af træfacader.
3. Cedral er brandhæmmende
Et andet argument, der får flere boligforeninger til at vælge planker fra Cedral er, at Cedral er et ikke-brændbart materiale og certificeret i den bedste brandklasse, nemlig brandklasse “A2-sl, d02”.

4. Et væld af farver
Fibercement-plankerne fra Cedral kan kombineres med vinduer og døre fra de store producenter, uden at man skal bekymre sig om markante farveforskelle og toner: “Vi bruger RAL-farver, som de store dør- vinduesproducenter også benytter. Så vælger man et hvidt vindue fra én af dem, så kan man kombinere vinduet med en hvid planke, som står i samme hvide farve,” siger Mette Winther. Cedral findes i et væld af farver og desuden er der som et supplement til Cedral-plankerne et komplet tilbehørsprogram, som sikrer et flot resultat. Profilerne fås i samme matchende RAL-farver, som plankerne fås i.
5. En langsigtet investering
Manglen på træ har betydet, at endnu flere er begyndt at benytte Cedral: “Der er mange, der er begyndt at kigge i alternative løsninger til facadematerialer. Flere og flere mixer og der ses nu kombinationer af tegl, zink, glas og stål med vores materialer,” tilføjer Mette Winther. Renovering af boligforeningens facade,kan virke som en stor ‘her-og-nu’-udgift, men man bør se det på som en langsigtet investering. Og gevinsten ved at vælge netop Cedral bidrager blot yderligere til en nedbringelse af de samlede drifts- og vedligeholdelsesudgifter.
Andelsboligforeninger kan få direkte hjælp
Boligforeninger kan rette direkte henvendelse til Cedral. De hjælper gerne med beregninger på, hvor mange planker der skal bruges og hvad det cirka vil koste at renovere ejendommen med Cedral. Her laves der også beregninger på skelettet bagved fibercementen.
“Vi spørger også om vi må række ud til foreningens foretrukne håndværker eller tømrermester. Derved er det muligt at rådgive dem og hjælpe med, hvordan Cedral monteres korrekt – og efter gældende vejledninger – så resultatet er 100% i orden,” slutter Mette Winther.
Vil I vide mere?
Etex Nordic er med sit brand Cedral specialister, når det gælder facadeløsninger til boligforeninger. Som en del af den internationale koncern Etex Group har Cedral et stærkt bagland, som i kraft af sin mere end 100 år gamle historie er garant for stabilitet og høje kvalitetskrav. Ønsker I at vide mere om jeres muligheder for at benytte Cedral til næste renoveringsprojekt, så kontakt:
Jylland
Claus Breth Hansen
T. 2080 0070
claus.b.hansen@etexgroup.com
Fyn og Sjælland
Tom Jensen
T. 2843 6355
tom.jensen@etexgroup.com