Kom i gang med udelivet på altanen
De lysere og længere dage kalder på at altanerne tages i brug. Uanset om jeres forening har haft altaner i flere år eller står over for første sæson med altaner, kan det være udfordrende for andelshavere at vide, hvordan altanen indrettes og udnyttes bedst. Hvilke plantearter passer bedst til en sydvendt altan fremfor en nordvendt? Derfor har vi i samarbejde med Altan.dk samlet de vigtigste trin til, hvordan man påbegynder et indbydende, harmonisk og funktionelt udeliv på altanen.

Vedligehold af selve altanen, funktionsmulighederne og det æstetiske udtryk med valg af møbler og planter er værd at overveje, før man begynder at indrette og klargøre sin altan. Mange der bor i byen har taget altanerne til sig som et alternativ til haven og terrassen. Altanen skal være grøn, hyggelig og jo længere tid vi kan bruge den om året, des bedre.
Hvor skal man starte, når man skal forårsklargøre sin altan?
Førend sæsonen for udelivet på altanen påbegyndes, skal man tænke vedligehold af selve altanen ind i planlægningen. Dette gælder både afslibning og oliering af træværk, justering af bolte og smøring af døre.
Simone Sinding, der til dagligt er ansvarshavende for Altan.dk’s livsstils – og inspirationsunivers for altaner og altantilbehør; AltanLiv.dk, fortæller:
Træet på altanen arbejder hele tiden. Derfor skal man tænke vedligehold af rækværk og gulv ind, når man har en altan med træelementer. Det er en væsentlig del, når man skal vedligeholde sin altan, fordi det højner altanens levetid, men også sikrer at altanen er pæn.
Simone Sinding uddyber yderligere, at det anbefales at træværk bliver vedligeholdt med vask, afslibning og oliering to gange årligt. Hvis andelshaveren har en helt ny altan, anbefales det, at altanen bliver olieret førend den tages i brug.
Hvis jeres forening går og overvejer altaner, kan I læse Andelportal.dk’s guide til altaner i andelsboligforeninger. Her får I besvaret alt omkring altaner, og hvilke fordele det kan give jeres forening.
Giv selve altanen en kærlig hånd
Når man som andelshaver har en træaltan, der er har været igennem en efterårs – og vintersæson, skal man tænke vedligehold ind. Det sikrer at altanen er funktionsdygtig til hele den kommende sæson.
På AltanLiv.dk sælger vi både olieringskittet, du som altanejer kan bruge til at vedligeholde altanen, men vi sælger faktisk også forskellige serviceydelser til altanen. Her får altanejerne et serviceeftersyn af altanen, der gør den klar til en ny sæson og højner levetiden for altanen,
fortæller Simone Sinding, Altan.dk
Ydelsen hos AltanLiv.dk, der indeholder rengøring, slibning og oliering koster fra 2.000 kroner, hvis din altan er under 10 m2.
Derudover tilbyder AltanLiv.dk et komplet eftersyn til altanejeren. Dette serviceeftersyn indeholder rengøring, afslibning og oliering af træværket samt justering af bolte og møtrikker på altanen – både på gulv, værn og synlige ophæng. Ydermere får du også funktionstest og smøring af døre samt rensning af tagrenden i forkanten af altanen. Det komplette eftersyn koster fra 2.500 kroner.
Gør møblerne klar til sæsonen
Det er forskelligt om andelshaverne vælger at opbevare altanmøblerne i depotrum eller direkte på altanen. Hvis man vælger at opbevare møblerne på altanen, er det en god ide at overdække dem, så de er i læ for vind og vejr, fortæller Simone Sinding. Træmøbler arbejder ligesom gulvet hele tiden, og derfor skal disse også slibes og olieres. Møbler af træ har helt klart bedst af at blive opbevaret inden døre igennem efterårets og vinterens vind og vejr.
Hvis man ikke har et ledigt kælder– og loftrum, tilbyder AltanLiv.dk også vedligeholdelsesfrie møbler i for eksempel pulverlakeret stål. Disse er mere hårdføre og kræver mindre vedligehold.
Bestem altanens funktion
Inden man begynder at indrette sin altan med møbler og planter, er Simone Sindings klareste råd til altanejeren, at man bør stille sig selv spørgsmålet: ”Hvilke behov ønsker jeg opfyldt med min altan?”
Har man en større altan med mange muligheder kan det stadig være en god idé at overveje, hvad man ønsker at få ud af sin altan. Det giver en rød tråd. På den måde undgår man, at det bliver et virvar af udtryk, man møder, når man træder ud på altanen, der ofte også skal fungere som et frirum.
Det kan være spørgsmålet om, hvorvidt man ønsker en altan til middagsselskaber eller om man ønsker et lounge område. Det kan også være om man ønsker en spiselig altan med krydderurter. Eller måske ønsker man sifgen frodig altan med for eksempel roser.
Simone Sinding, Altan.dk
Små altaner har store muligheder for udeliv
Mange ejere af mindre altaner tænker, at de er begrænsede af de kvadratmeter de har at gøre med. Derfor understreger Simone Sinding, at AltanLiv.dk gerne vil åbne mulighederne for altanejerne. Det handler ikke bare om at placere et caféborg med to stole på altanen. Man kan sagtens skabe en oase, ekstra kvadratmeter til boligen og et multifunktionelt område på altanen.
3 råd til indretning af en lille altan på under 4 m2
Ved indretning af mindre altaner under 4 m2 er det især en god idé at tænke funktionalitet ind i sin altan. Derfor har AltanLiv.dk udformet nogle essentielle råd, du kan gøre brug af, når du skal indrette den lille altan.
- Indret i højden, så du har mere gulvplads, for eksempel ved brug af dekorativ stige eller et rionet.
- Brug sammenklappelige møbler, så du hurtigt og nemt kan rykke rundt og indrette på ny. For eksempel hængebordet fra Cinas, som ikke fylder mere når det ikke er i brug, ej heller gulvplads.
- Indret med multifunktionelle møbler. For eksempel en hyndeboks, som også kan bruges som bænk, eller det smarte varmebord fra AltanLiv, som er en kombination af et klassisk cafébord og en altanvarmer. Multifunktionelle møbler opfylder flere af dine behov uden at bruge alt pladsen på altanen.



Få fyldt altankasserne op
Om man ønsker en frodig altan, der er æstetisk smuk eller en spiselig altan der kan bruges til madlavningen, kan altanejere til tider miste overoverblikket over altanplanterne. Mange kan gå i stå ved spørgsmålene om, hvilke planter der passer til altanen, og hvordan man kommer i gang med et grønt udeliv. Simone Sinding har rådført sig med AltanLiv.dk’s samarbejdspartner Plantetorvet omkring de bedste råd til valg af planter på altanen.
5 tips til plantelivet på altanen
Først og fremmest er der nogle generelle råd, man skal have for øje, når man skal påbegynde det grønne liv på altanen.
- Sørg for der ikke er nattefrost, når du begynder at plante på altanen.
- Ved køb af krukker skal du sørge for at der er et drænhul i bunden så overskydende vand kan løbe fra. De færreste planter trives med at stå i våd jord.I værste fald kan rødderne rådne og krukken sprænge om vinteren.
- Hvis du skal have krukkerne udendørs hele året, så gå efter hårdtbrændte krukker. De kan oftest klare mosten fra den hårde frost, hvor glaserede krukker vil begynde at skalle af i lagene.
- Dine nye planter skal først og fremmest ud af den plastikpotte den kommer med og plantes over i en krukke, allerhelst med lidt frisk jord, og med et lag på 3-5 cm leca kugler i bunden. Leca kugler fungerer, som dræn når det regner meget. Leca kugler holder også på vandet, så i tørre perioder (hvor du måske har glemt en vanding) vil de give fugt til rødderne.
- Når du køber jord, så kommer det med en masser næringsstoffer som kickstarter din plante. Derfor anbefales det at du smider den der gamle jord der står på bagtrappen ud eller ned i et bed i gården. Dette jord har mistet al sin næring, og i stedet skal du give din plante noget ny, frisk krukkemuld.
Start udelivet allerede nu
Hvis det allerede nu kribler i dine grønne fingre, kan du her i marts begynde at forberede til planterne på altanen. Dette fortæller Simone Sinding kan gøres ved forspiring. Du kan ikke begynde på plantelivet i krukker udendørs, da det er yderst vigtigt, at der ikke er nattefrost.
Kickstart det grønne liv på altanen med forspring
Til forspiring kan man gøre brug af et minidrivhus i plastik, bruge en potte eller sågar en mælkekarton, hvor frøene kan spire. Typisk påbegyndes forspiringen fra midt marts til midt april, som er ca. 4-8 uger før de skal plantes på altanen. Simone Sinding uddyber at AltanLiv.dk har lavet en guide til forspiring, hvis du har et ønske om at påbegynde udelivet allerede nu.
Vælg dine planter med omhu
Ofte finder altanejere det udfordrende at finde de rette planter til altanen. Dette skyldes en manglende interesse inden for området. Det kan også være at man tidligere har oplevet at mange af planterne ikke overlever sæsonen. Derfor har Simone Sinding også kontaktet Altanliv.dk’s samarbejdspartner Plantetorvet. De giver en guide til, hvilke planter der passer til din altans placering.
Guide til altanplanter fra eksperten:
Hvilke planter skal jeg vælge, hvis min altan er østvendt og vestvendt?
- Den østvendte altan har typisk sol om morgenen og om formiddagen, hvor den vestvendte altan typisk har sol hen ad eftermiddagen og om aftenen.
- Når du kigger efter planter, så skal du lede efter dem der trives i “halvskygge”. Det kunne eksempelvis være planter som akelaje, astilbe, solhat, efeu og græsser. De er alle stauder, som betyder at de kommer igen år efter år.
- Hvis du vil lave din egen køkkenhave på en øst- eller vestvendt altan, så vil både mynte, persille og citronmelisse trives her.
- Vestvendte altaner er typisk de mest vindblæste, så sørg for at have gode, solide krukker. Gå også efter planter som ikke er tynde i stænglerne og knækker.
Hvilke planter skal jeg vælge, hvis min altan er sydvendt?
- Den sydvendte altan har typisk sol det meste af dagen. Den varme sol giver typisk mange blomster, men det tørrer også jorden ud og vandet fordamper hurtigere. Derfor skal du særligt i sommermånederne være ekstra opmærksom på at vande.
- Planter der vil trives på en solrig altan kunne eksempelvis være staudesalvie som fås i mange farver, lavendel, tomatplanter, bærbuske og krydderurter som løvstikke og oregano.
Hvilke planter skal jeg vælge, hvis min altan er nordvendt?
- Den nordvendte altan har typisk skygge det meste af dagen. Det betyder ikke at planterne ikke vil trives, de vil stadig få en masse næring af dagslyset. De fleste sommerblomstrende planter er dog ikke skyggeplanter.
- Her skal du gå efter et mere grønt udtryk med mangeløv og laurbærkirsebær, som fylder godt i krukker og i højden. Man kan også supplere med heuchera, hvis smukke blade holder farven langt ind i efteråret.



Den urbaniserede have
Altanen er den urbaniserede have og terrasse samt et frirum for mange andelshavere. Den bidrager til flere kvadratmeter om sommeren og et grønt indspark i husholdningen. Udelivet på altanen behøver ikke være uoverskueligt – også selvom man skulle være helt grøn på området og er nyerhvervet altanejer. AltanLiv.dk afrunder med at en plan for udelivet på altanen giver det bedste resultat. Konkretiser dine behov og find en rød tråd – herfra kan du altid få vejledning til valg af møbler og planter.
[su_spacer size=”15″]
Hvis du søger flere råd til dit udeliv på altanen kan du finde mere på Altanliv.dk eller ringe på 6011 1755.