Få et altaneftersyn og nyd jeres altaner med ro i maven
Teknologisk Institut skønner, at der i Danmark hænger mellem 50.000 og 100.000 betonaltaner, der er mere end 50 år gamle – og derfor længe har overskrevet deres levetid. Grundet altanernes konstruktion er der fare for, at de kan styrte ned, hvorfor der bør foretages et altaneftersyn. Altan.dk gør os klogere her.

I 2018 styrtede en altan på Nykøbing Falster ned. I 2020 var det en altan i Kolding. Begge altaner havde samme konstruktion: Betonaltaner bygget med udliggerjern. Denne måde at bygge altaner var særligt udbredt 1890’erne og frem til 1950’erne – og mange af dem fortjener et eftersyn, da de formentlig er udtjente. Altan.dk sætter derfor ekstra fokus på uvildige altaneftersyn – og det kan I læse meget mere om længere nede i artiklen. Men lad os først se nærmere på, hvorfor netop betonaltaner er særligt udsatte.
I disse typer altaner løber to jernprofiler fra altanens betonbund ind i murværket på etagen, og udfordringen er, at når fugt samles i fugerne omkring jernet, eroderer jernprofilerne. Det gør dem usikre, og der kan være risiko for nedstyrt, når de benyttes. Undersøgelser fra Teknologisk Institut viser, at der på nuværende tidspunkt hænger i omegnen af 50.000-100.000 med lignende konstruktioner rundt i landet. De fleste af dem er sat op for mere end 50 år siden, hvilket længe overstiger den typiske levealder. Og styrter en altan ned fra 4. sal, kan det have fatale konsekvenser.
Konsekvenserne kan vi se, er meget alvorlige, og derfor må jeg appellere til, at ejerne af bygninger med altaner båret af udliggerjern får vurderet deres altaner af en byggetekniker, hvis dette ikke er sket inden for de seneste 30 år. Indtil da bør de spærres af.
Bygningsingeniør og professor Jørgen Nielsen fra BUILD til Grundejernes Investeringsfonds magasin, Bedre Boliger nr. 4.





Det kan blive dyrt: Forsikringen dækker ikke nødvendigvis
Udover at være livsfarlige, kan det også være rigtig skidt økonomisk. For selvom altanerne er dækket af jeres forsikring, er det ikke altid, at forsikringsselskaberne dækker skaden i tilfælde af nedstyrt af en gammel betonaltan, som ikke er vedligeholdt.
Man har begrebet pludselighed, hvor både årsagen til skaden og virkningen skal være pludselig. Det skyldes, at forsikringsselskaberne ikke ønsker at dække skader, som opstår pga. forsømmelser og manglende vedligeholdelse. Og en langsom tæring over årtier i et jern er ikke pludseligt. Selvom om det er skjult.
Forsikringekspert Tine Aabye til Grundejernes Investeringsfonds magasin, Bedre Boliger nr. 4
Og det kan hurtigt blive rigtig dyrt i tilfælde af, at der påføres person- eller materiel skade, og forsikringen ikke vil dække, fordi skaden ikke vurderes at opfylde betingelserne for pludselighed.
Undgå faren for nedstyrt med et altaneftersyn
Altan.dk, Danmarks største altanfirma, har allieret sig med ingeniørfirmaet, NIRAS A/S, og tilbyder eftersyn af altaner. Altan.dk formidler kontakten til NIRAS A/S, der fungerer som uvildig ekspert og foretager selve eftersynet. Når NIRAS A/S har undersøgt jeres altaner, får I en rapport, hvori der indgår en handlingsplan. Derfra bestemmer I selv, hvilken leverandør der skal stå for udbedringerne.
Vi hos Altan.dk er længdemestre i altaner – helt fra ansøgningsprocessen til selve monteringen. Men vi er ikke en ingeniørvirksomhed, og derfor har vi etableret samarbejdet med NIRAS A/S, som klarer udregningerne af jeres altaners levetid. Derefter står det jer frit for, om I vil have Altan.dk eller en anden leverandør til at stå for renoveringen af jeres altaner – men vi påtager os selvfølgelig meget gerne opgaven.
Ulrik Knudsen, marketingchef hos Altan.dk
Prisen for en såkaldt screening varierer en smule afhængigt af, hvor mange altaner der skal undersøges. Men for en boligejendom med 10 altaner lyder prisen 16.500 kr. eksklusive moms. Vælger I Altan.dk til at stå for renoveringen, dækker de beløbet for tilstandsrapporten.
Hvis du vil vide mere om altaneftersyn og tage en uforpligtende snak om netop jeres altaner, kan I kontakte Altan.dk på telefon 70 70 20 18. Du kan også læse mere om hele processen på Altan.dk’s hjemmeside.