Byens baggårde bliver skønnere og grønnere
I København har kommunens stadsarkitekt udtalt, at livet i byen skal leves mellem bygningerne. Samtidigt understreger en kommunal rapport, at gårdrenoveringer har en stor betydning for værdisætningen af de københavnske ejendomme. Det har kickstartet et nyt udviklingsprojekt, hvor altanvirksomheden, Altan.dk, skal løfte byens baggårde – bogstaveligt talt.

Det gode byliv er i disse år lig med udeliv og grønne arealer. Når solen titter frem i de store byer, flokkes beboere til de grønne områder for at nyde udelivet. Urban gardening er populært som aldrig før, og byernes baggårde udnyttes og udvikles i stigende grad til opholdsrum med fokus på samvær og natur. Altan.dk, som årligt etablerer mere end 3.000 altaner, er virksomheden som skal løfte byens baggårde til grønnere højder med nye fleksible modulløsninger.
Fornyer forretningen – fokus på hele gårdrummet
Hidtil har Altan.dk primært beskæftiget sig med etablering af altaner og elevatorer, men fremover vil virksomheden nu også varetage mere jordnære projekter. Altan.dk har i mange år arbejdet aktivt med at skabe rammerne for det gode liv i byen, hvor især altaner har givet afslappende åndehuller i centrum. Og nu skal byboerne også kunne ånde frit og nyde udelivet med benene plantet på jorden.
”Når vi leverer en altan, giver vi kunden helt nye muligheder for udeliv. Men en ny altan er måske ikke så sjov, hvis du sidder og kigger lige ned i en grim baggård. Vi ser det derfor som en naturlig udvidelse af vores forretning, at vi fremover også kan understøtte det gode liv i byen, ved at tilbyde vores kunder en renovering af deres gårdrum,” fortæller innovationschef i Altan.dk, Nils Frederiksen, der mener, at gårdrenoveringen vil give et bedre helhedsindtryk.
Andelshavere i stueetagen kan se frem til en værditilvækst
Idéen til gårdrumsrenoveringerne kommer i kølvandet på de mange altan- og elevatoropgaver, som Altan.dk har udført for de danske andelsboligforeninger. Altan.dk oplever nemlig ofte, at opbakningen blandt beboerne til et elevatorprojekt bliver større, hvis de nederste lejligheder også får en værditilvækst i form af bedre opholdsrum og en renovering af gårdmiljøet. Det synes Altan.dk kun er rimeligt og de er derfor klar til at bidrage til byudviklingen i samspil med både offentlige og private samarbejdspartnere, så andelshaverne i stueetagen også kan nyde godt af de nye tiltag, både mentalt og økonomisk.
Fremtidig platform skal visualisere gårdmiljø for boligforeninger
Ifølge Nils Frederiksen har Altan.dk fået en masse nye samarbejdsrelationer i forbindelse med udviklingsprojektet. Relationerne indbefatter aktører fra blandt andet landskabsarkitektur, plantevidenskab og servicedesign, som alle har bidraget til at kvalificere projektet.
”Den sparring og de inputs, vi har fået i løbet af udviklingsfasen, har gjort, at vi i dag har en masse idéer på tegnebrættet. Vi overvejer bl.a. at give foreningerne nye muligheder for også at inddrage baggårdens mure i renoveringen, ligesom vi arbejder på at udvikle en online visualiseringsplatform, så boligforeningerne kan få en fornemmelse af deres fremtidige gårdmiljø allerede i opstartsfasen,” siger Nils Frederiksen.
Nedslidt baggård søges
Har jeres andelsboligforening en nedslidt baggård, som trænger til en kærlig hånd? Altan.dk søger en andelsboligforening til et renoveringsprojekt, som de kan indgå i et testsamarbejde. Der er penge at spare, da prisen på projektet er reduceret, som en ’tak for tilliden’-erklæring.
Forventningen er, at det nye udviklingskoncept, med fokus på forskønnelse af byens baggårde, for alvor vil tage fart i første halvdel af 2018.